Tα γαλαζοπράσινα φύκια της λίμνης Upper Klamath, της πολιτείας του Όρεγκον, έχουν αναγνωρισθεί ως τέλεια τροφή σε όλον τον κόσμο. Εισήγηση του Τeodor Troev.
Eρευνητές που καταγοητεύθηκαν από τις γεωλογικές συνθήκες της λίμνης Upper Klamath, την συγκρίνουν με τον “Χαμένο Κόσμο” του Sir Arthur Conana Doyle-ένα υψηλό οροπέδιο, που παίζει το ρόλο βιολογικής “μηχανής του χρόνου”, διατηρώντας προιστορικά είδη φυτών και ζώων. Άν ακι η ιδέα ότι στην περιοχή Klamath ζούνε δεινόσαυροι είναι εξωπραγματική, ωστόσο, είναι γνωστό, ότι εκεί συναντά κανείς μορφές ζωής, που υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και τα γαλαζοπράσινα φύκια που ευδοκιμούν στην λίμνη Upper Klamath και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τροφή.Παρόμοια φύκια έχουν εντοπισθεί και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, με την διαφορά ότι εδώ ευδοκιμούν σε αφθονία και κάθε καλοκαίρι υπάρχει η δυνατότητα να συλλέγονται μεγάλες ποσότητες από αυτά.
H λίμνη Upper Klamath βρίσκεται στην περιοχή των βροχοπτώσεων των όρων Cascade, και δέχεται νερά από έναν μεγάλο αριθμό γεωθερμικών πηγών και βουνήσιων χειμάρρων.
Αντιθέτως, η περιοχή γύρω από την επαρχία Klamath είναι ξηρή και ερημώδης, όπου οι ετήσιες βροχοπτώσεις φθάνουν μόλις τα 30 εκατοστά.
“Η λίμνη είναι μιά από τις πλουσιότερες πηγές βιομάζας στον κόσμο” εξηγεί ο Jim Carpenter,ο οποίος μελέτησε για πολλά χρόνια την οικολογία της.Και συνεχίζει λέγοντας ότι “από το οικοσύστημά της προέρχεται πολυ περισσότερη ζωή ανά τετραγωνικό μέτρο από οποιοδήποτε άλλο μέρος”.
Βόρεια της λίμνης Upper Klamath βρίσκεται σε βάθους 590 μέτρων, η λίμνη Carter, η βαθύτερη λίμνη των ΗΠΑ. Η καλδέρα είς την οποίαν βρίσκεται η λίμνη, είναι ότι απομένει από ένα τεράστιο ηφαίστειο που ορθώνονταν σε ύψος χιλίων μέτρων από το σημερινό επίπεδο της λίμνης. Το όρος Mazama- μια τοπική ορειβατική λέσχη το ονόμασε με το όνομα ενός είδους Νοτιοαμερικάνικης βουνίσιας γίδας- σημείωσε έκρηξη για τελευταία φορά πρίν από 7000 χρόνια, διασκορπίζοντας περισσότερα από 18 κυβικά μίλια ελαφρόπετρας και τέφρας σε ολόκληρη την περιοχή Klamath πρίν μεταμορφωθεί σε καλδέρα.
Ειδικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η λίμνη Crater είναι η καθαρότερη στον κόσμο. Η καθαρότητα μετρήθηκε στα 70 μέτρα, όταν στις περισσότερες λίμνες κυμαίνεται από 2 έως 12 μέτρα. Το νερό της λίμνης Crater διυλίζεται μέσα από διάφορα στρώματα των όρων Cascade, συγκεντρώνοντας πολυάριθμα μέταλλα στο διάβα του. Σύμφωνα με τον Δρ. William Barry, καθηγητή Βιολογίας και Δημόσιας Υγείας, ειδικό στην Βιολογία γλυκού νερού, τα μέταλλα αυτά καταλήγουν στα γαλαζοπράσινα φύκια της λίμνης Upper Klamath. Τα φύκια Aphanizomenon flos- aquae(AFA) καταναλώνονται ως υγιεινή τροφή από έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων στις ΗΠΑ και αλλού.Έρευνες που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του ’70, έδειξαν ότι τα φύκια αυτά περιέχουν εύπεπτα μέταλλα και βιταμίνες καθώς και το σ´υνολο των οκτώ αμινοξέων που συνθέτουν την πρωτείνη. Ο Barry προσθέτει ότι ” τα περισσότερα από τα μέταλλα που υπα´ρχουν στην βλάστηση ανά τον κόσμο βρίσκονται στην λίμνη Upper Klamath και στο συγκεκριμένο είδος”. Πέρα από όλα αυτά , στην λίμνη αυτή υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για φωτοσύνθεησ- είναι ρηχή, με μέσο όρο βάθους από 2 έως 4 μέτρα- και θεραίνεται γρήγορα.
Το καλοκαίρι τα γαλαζοπράσινα φύκια, που είναι τόοσ μικροσκοπικά ώστε δεν μπορούν να διακριθούν με γυμνό μάτι, αρχίζουν να αναπαράγονται με γρήγορους ρυθμούς( τα κύτταρά τους διαιρούνται κάθε τρείς ώρες), σχηματίζοντας εκτεταμένους πράσινους “τάπητες” ή άνθη. Κατά συνέπεια η συγκομιδή των φυκιών γίνεται το καλοκαίρι.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, δύο αδέλφια- ο Victor και ο Daryl Kollman-ερευνούσαν τρόπους για την καλλιέργεια κατάλληλων για βρώση φυκιών, όταν η προσοχή τους στράφηκε πρός την λίμνη Upper Klamath. Αμέσως πείστηκαν ότι τα άγρια φύκια της λίμνης είχαν απεριόριστα καλύτερες θρεπτικές ιδιότητες από οτιδήποτε τεχνητά καλλιεργούμενο.
Είναι γνωστό ότι οι Μάγια και οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν ως τροφή νωπά φύκια της λίμνης.
Μετά από τα συμπεράσματά των αδελφών Kollman, μερικές εταιρείες άρχισαν να συλλέγουν φύκια από την λίμνη και οι ιδιότητές τους αναγνωρίσθηκαν στην Ευρώπη καθώς και στις ΗΠΑ.
Οι Βρεττανοί ομοιπαθητικοί David Howell και Robert Davidson παρατήρησαν ότι οι ομοιπαθητικές τους θεραπείες ήταν πιό αποτελεσματικές όταν οι ασθενείς τους είχαν καταναλώσει φύκια από την λίμνη Upper Klamath. Ο Howell επισημαίνει ότι “άν και δίναμε τα κατάλληλα φάρμακα, οι ασθενείς δεν είχαν την απαραίτητη, για την χρήση τους, τροφική ισορροπία. Τα φύκια ήταν αυτά που εξασφάλισαν την ισορροπία αυτή”.
Το πλούσιο τροφικό φάσμα της λίμνης Upper Klamath είναι σε θέση να αντισταθμίσει την έλλειψη μετάλλων, πρωτεινών και βιταμινών στα σύγχρονα βιομηχανικά παραγόμενα, είδη διατροφης και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας κόπωσης και της κατάθλιψης.
Και ο Davidson καταλήγει στο ότι ” δεν πρόκειται για ένα θαυματουργό φάρμακο αλλά στο σώμα μας μετατρέπεται σε θαύμα όταν του παρέχονται τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία”.
Τα AFA μπορείτε να τα βρείται στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ -VIVOVERDE
Tηλ.2105768931