ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ

Μήπως νοιώθετε κουρασμένοι, ψυχικά και σωματικά, άρρωστοι και χωρίς ενέργεια;
Προσέξτε……..το σώμα σας κάτι θέλει να σας πεί!

 

Ο τρόπος για να αποκτήσει κανείς γερό και υγιές σώμα είναι να δημιουργήσει γερά και υγιή κύτταρα. Για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των κυττάρων, των οργάνων,των λειτουργιών και κατά συνέπεια το αμυντικό σύστημα του οργανισμου θα πρέπει να ακολουθήσουμε και να κάνουμε πράξη κάποιες προυποθέσεις.

 

1)Να καθαρίσουμε το οργανισμό μας αποβάλλοντας τις τοξίνες και τις περιττές ουσίες που είναι βλαβερές για τα κύτταρα του οργανισμού, να κάνουμε δηλαδή αποτοξίνωση.

2)Να τρεφόμαστε σωστά, προσφέροντας στον οργανισμό μας τα βασικά θρεπτικά συστατικά.
3)Να δυναμώσουμε και να είμαστε γεμάτη Ενέργεια και Υγεία!

 

Ξεκινάμε με το να εξηγούμε τι είναι οι Ελεύθερες Ρίζες-Τα πυράγχας των κυττάρων.

 

Ο Denham Harman ήταν ο πρώτος ο οποίος το 1956 ανέπτυξε την θεωρία για τις Ελεύθερες Ρίζες, οι οποίες με το πέρασμα των χρόνων συσσωρεύονται όλο και περισσότερες  στο οργανισμό και εξασκούν μια ισχυρή οξειδωτική δράση πολύ βλαβερή για όλα τα συστατικά του οργανισμού.

 

Πρόκειται για ασταθή μόρια ( ομάδες μοριακών ατόμων που είναι ενωμένα μεταξύ τους) δηλαδή μόρια από τα οποία «κάτι  λείπει από την δομή τους» έτοιμα να δεσμευτούν και να ενωθούν με άλλα μόρια και αυτό διότι έχουν ένα ελεύθερο ηλεκτρόνιο.

 

Στον ανθρώπινο οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες αντιδρούν με οποιαδήποτε μοριακή  δομή που συναντούν.

 

Πρόκειται για πραγματικούς « δολοφόνους» των κυτταρικών δομών και θεωρούνται οι υπεύθυνοι πολλών εκφυλιστικών παθήσεων, της γήρανσης των κυττάρων και ίσως επίσης και του καρκίνου.

 

Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται στο εσωτερικό των κυττάρων μας ( μιτοχόνδρια), όπου χρησιμοποιείται το οξυγόνο για την παραγωγή της ενέργειας. Όχι όλο το οξυγόνο καταναλώνεται και  ένα μέρος του  σχηματίζει τις ελεύθερες ρίζες που περιέχουν ένα ή δύο άτομα οξυγόνου.

 

Εάν οι ελεύθερες ρίζες δεν αδρανοποιηθούν μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε διάφορες λειτουργίες και μηχανισμούς  του οργανισμού.

 

Μπορούν να επέμβουν στην δομή κρίσιμων συστατικών του οργανισμού όπως είναι το DΝΑ, το γενετικό υλικό που υπαγορεύει και κατευθύνει τον  πολλαπλασιασμό κάθε κυττάρου του οργανισμού.

 

Στην πραγματικότητα, το DNA κάθε κυττάρου μπορεί να δεχθεί επίθεση από τις ελεύθερες ρίζες 10.000 φορές την ημέρα.

 

Η βλάβη που προκαλείται στο DNA των γονιδίων από τις ελεύθερες ρίζες οφείλεται στην οξείδωση των βάσεων του νουκλεικού οξέως ( αδενίνη, θυμίνη, γουανίνη, κυτοσίνη) που αποτελούν την “κόλλα” που κρατά ενωμένη την διπλή έλικα των μορίων του DNA.

 

Η πιό συχνή βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες είναι η οξείδωση των ενώσεων που σχηματίζουν τα λίπη και που  ονομάζονται “λιπίδια”.

 

Η ελεύθερη ρίζα που παράγεται σε μεγάλη ποσότητα  είναι  υπεροξείδιο του οξυγόνου Ο2.Αυτό αντιδρά με το υπεροξείδιο του υδρογόνουΗ2Ο2 και σχηματίζει μια  επικίνδυνη και ισχυρή ελεύθερη ρίζα το οξείδιο του υδρογόνου ΟΗ- πού είναι πιο ισχυρό από το υπεροξείδιο του οξυγόνουΟ2.

 

Παράγοντες που προκαλούν τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών είναι: οι φλεγμονές, το κάπνισμα, η ηλιακή ακτινοβολία, το στρες ,το άγχος,συναισθηματική πίεση, η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ.

 

Μια αύξηση των ελευθέρων ριζών μπορεί να χειροτερέψει πάρα πολύ τις αυτοάνοσες αρρώστιες και όχι μόνο.

 

Οι ελεύθερες ρίζες αντιμετωπίζονται εύκολα όταν είμαστε ακόμη νέοι αποβάλλοντας τες από τον οργανισμό πράγμα το οποίον καθίσταται πιο δύσκολο όσο περνάνε τα χρόνια και επέρχεται η γήρανση των κυττάρων.

 

Όταν έχουμε μεγάλη παραγωγή ελευθέρων ριζών το αποτέλεσμα είναι βλάβες στον οργανισμό και το ονομαζόμενο οξειδωτικό στρες.

 

Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν διάφορες βλάβες και παθήσεις, όπως:καρκίνο,καρδιακές παθήσεις,παθήσεις ανοσοποιητικού συστήματος, ρευματοειδή αρθρίτιδα,τραυματισμοί από ακτινοβολία, καταρράκτη, πορφυρία,παθήσεις του φιληστροειδούς,Πάρκινσον, αρτηριοσκλήρυνση, έμφραγμα, αρθρίτιδα, γήρανση των κυττάρων, κακή κυκλοφορία, χρόνιες φλεγμονές , λοιμώξεις, μυκητιάσεις, αδρανοποίηση των επινεφριδίων καθώς επίσης ανεπανόρθωτες  βλάβες των κυττάρων.

 

Όλοι οι ζώντες οργανισμοί συμπεριλαμβανομένων και των φυτών συνεχώς βομβαρδίζονται από τις ακτινοβολίες και από τις ελεύθερες ρίζες. Όλοι αμύνονται από τον εισβολέα. Οι οργανισμοί του ζωικού βασιλείου αμύνονται με τα αντιοξειδωτικά που σχηματίζουν στον οργανισμό του( ενδογενή) και με εκείνα που λαμβάνουν με την τροφή τους (εξωγενή). τα φυτά υπερασπίζονται τα χρωματοσώματα τους και το DNA τους με τις βιταμίνες και τα φλαβονοειδή που περιέχονται στα φρούτα, στα άνθη, στους σπόρους και τα φύλλα.

 

Μια μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο της Βοστόνης, για όσον αφορά την ισχυρή  αντιοξειδωτική δράση διαφόρων φρούτων ,απέδειξε πως το μαύρο σταφύλι, τα μαύρα δαμάσκηνα, ο μύρτιλος, τα μούρα και οι φράουλες , παρουσιάζουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

 

Άλλα φυτικά προϊόντα που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση είναι  το φραγκοστάφυλο, ντομάτα, ανανάς, πορτοκάλι, λεμόνι, πράσινες σαλάτες, φύτρα, μαϊντανός, φινόκιο, αγγούρι, καρότα, πεπόνι, κολοκύθα, σπανάκι, μπρόκολα, μάνγκο, παπάγια, βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, κουνουπίδι.