Ταυτότητα Μαρτυρίες Εφαρμογές Ενημέρωση Επικοινωνία
αρχική σελίδα

  εκτυπώστε το παρόν κείμενο

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΩΞΕΑ- ΩΜΕΓΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ!

                                         

                                                               Ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί τα λίπη και τα έλαια σχεδόν αποκλειστικά για να αντλεί από τις καύσεις τους , ενέργεια. Συνήθως όμως καταναλώνουμε περισσότερα λίπη και έλαια από όσα χρειαζόμαστε , με αποτέλεσμα να παχαίνουμε , να αυξάνεται η πίεση μας και να κινδυνεύουμε από καρδιαγγειακές παθήσεις , από καρκίνο του εντέρου και ένα άλλο πλήθος δυσλειτουργιών και ασθενειών.
Για αυτό πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με την κατανάλωση λιπών και ελαίων , όχι όμως και να περιορίσουμε στο ελάχιστο όλα τα λίπη και όλα τα έλαια.
Γενικά τα κύρια συστατικά τόσο των λιπών όσο και των ελαίων αποτελούνται από γλυκερίνη και από τα λεγόμενα
λιπαρά οξέα.

Υπάρχουν τρεις γενικές κατηγορίες λιπαρών οξέων : τα κορεσμένα , το μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα.

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα , υπάρχουν κυρίως , με ελάχιστες εξαιρέσεις, στα ζωικής προέλευσης λίπη ( κρέας , γαλακτοκομικά) .
Επειδή τα ζωικά λίπη περιέχουν πολλή χοληστερίνη η κατανάλωσή τους συνεπάγεται και αύξηση της ποσότητας της στο αίμα με τις γνωστές συνέπειες στην υγεία μας.


Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα , βρίσκονται κυρίως σε φυτικής προέλευσης έλαια, όπως κατ’ εξοχήν είναι το ελαιόλαδο. Τα έλαια αυτά ελαττώνουν την ενδογενούς προέλευσης κακή χοληστερίνη (LDL) , χωρίς να επηρεάζουν την τιμή της καλής(HDL).

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , βρίσκονται στο ηλιέλαιο, στο αραβοσιτέλαιο, στο σογιέλαιο και σε ορισμένα ιχθυέλαια. Τα έλαια αυτά ελαττώνουν τη συνολική χοληστερίνη στο αίμα.
Στην πραγματικότητα , όλες οι λιπαρές τροφές περιέχουν , σε διαφορετικό βέβαια ποσοστό, κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά οξέα.
Όσο πιο πολλά ακόρεστα λιπαρά οξέα περιέχει ένα «λίπος» τόσο πιο λεπτόρρευστο , τόσο πιο «λάδι» είναι. Στα έλαια επικρατούν συντριπτικά τα ακόρεστα λιπαρά οξέα.
 
Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι πολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτά όμως που δεν μπορεί να υποκαταστήσει και χωρίς αυτά δεν μπορεί να επιβιώσει , είναι ορισμένα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Τα σημαντικότερα από αυτά είναι το α-λινολενικό οξύ, το οποίο ανήκει στα ΩΜΕΓΑ-3(ω-3) λιπαρά οξέα και το α-λινελαϊκό οξύ, το οποίο ανήκει στα ΩΜΕΓΑ-6 (ω-6) λιπαρά οξέα.
Με βάση το α-λινολενικό οξύ, ο ανθρώπινος οργανισμός συνθέτει και ορισμένα άλλα ω-3 λιπαρά οξέα, όπως είναι το εικοσίπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιεξαενοϊκό οξύ (DHA) , τα οποία χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα διατροφής σε περιπτώσεις ανεπάρκειας ω-3 λιπαρών οξέων .

Ενώ , από το λινολεϊκό οξύ  παράγεται το γ-λινολενικό οξύ (GLA), το διομο-γ-λινελαϊκό οξύ (DHGLA) και το αραχιδονικό οξύ, τα οποία ανήκουν στα ω-6 λιπαρά οξέα.
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας για το σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών , της αιμοσφαιρίνης και των προσταγλανδινών.
Οι προσταγλανδίνες παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές βιοχημικές διεργασίες. Εμπλέκονται στην σύνθεση ορμονών, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος , στην ρύθμιση του πόνου , στον περιορισμό των φλεγμονών , αλλά και στις λειτουργίες τόσο της καρδιάς όσο και των πνευμόνων.
Αυτά όμως δεν ισχύουν για όλες τις προσταγλανδίνες. Ορισμένες είναι ευεργετικές ενώ άλλες επιζήμιες, διότι εξουδετερώνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των πρώτων.
Υπάρχουν πολλές μελέτες , οι οποίες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα ελαττώνουν πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν την καλή χοληστερίνη (HDL) , εμποδίζουν την συγκόλληση των αιμοπεταλίων, κάνουν το αίμα πιο λεπτόρρευστο και αποτρέπουν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.
Ελαττώνουν ακόμη τα τριγλυκερίδια και διορθώνουν τις αρρυθμίες. Επί πλέον μειώνουν τον κίνδυνο της δημιουργίας θρομβωτικού εγκεφαλικού επεισοδίου χωρίς να αυξάνουν τις πιθανότητες να προκαλέσουν αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τέλος εμποδίζουν τον σχηματισμό πέτρας στη χολή.
Νορβηγοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικά το μουρουνέλαιο , μειώνουν τόσο την συστολική όσο και τη διαστολική πίεση σε υπέρταση καθώς επίσης διαπίστωσαν πως περιορίζουν στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων.
Σε ότι αφορά τον καρκίνο , όπως προκύπτει από ορισμένες μελέτες , τα ω-3 λιπαρά οξέα ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του , ενώ αντίθετα η μεγάλη κατανάλωση ω-6 αυξάνει τον κίνδυνο.
Αυτό διαπιστώθηκε στις περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη , του μαστού και του εντέρου. Η  σωστή αναλογία ω-3 και ω-6 είναι πολύ σημαντική για τις περιπτώσεις αυτές.
Τα ω – λιπαρά οξέα είναι  χρήσιμα σε καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο , αλλά και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα , γιατί έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Από άλλες μελέτες των τελευταίων ετών προκύπτει ότι η ανεπάρκεια των ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη , υπερκινητικότητα , νευρική ανορεξία, ανωμαλίες στο δέρμα και άλλα.
Οι διαβητικοί φαίνεται να εμφανίζουν κάποια ανεπάρκεια σε γ-λινολενικό οξύ (GLA) , πράγμα που οδηγεί σε δυσλειτουργία των νεύρων , επειδή τα προϊόντα μεταβολισμού του GLA είναι σημαντικά για την δημιουργία και την συντήρηση των μεμβρανών των κυττάρων των νεύρων. Πειράματα που έγιναν σε διαβητικούς με ελαφρά νευροπάθεια , έδειξαν ότι αυτοί που έπαιρναν 480 χιλιοστά του γραμμαρίου GLA την ημέρα βελτίωσαν σημαντικά τα αντανακλαστικά τους.
Τα  συμπτώματα της ανεπάρκειας των απαραίτητων λιπαρών οξέων είναι :
-κόπωση, σκληρό δέρμα, εξασθένηση ανοσοποιητικού συστήματος , γαστρεντερικές διαταραχές , καθυστέρηση στην ανάπτυξη, ψυχικές διαταραχές και στειρότητα.
Σε σοβαρότερη ανεπάρκεια εμφανίζονται καρδιαγγειακά νοσήματα, αρθρίτιδα και άσθμα.

Τα συνηθισμένα συμπληρώματα διατροφής των απαραίτητων λιπαρών οξέων περιέχουν ορισμένα είδη ω-3 λιπαρών οξέων , όπως το EPA και το DHA . Επίσης κυκλοφορούν σκευάσματα που περιέχουν α-λινολενικό (ω-3).
Με τα σκευάσματα αυτά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ημερομηνία λήξης , διότι όλα τα ω- λιπαρά οξέα ως πολυακόρεστα αλλοιώνονται εύκολα, όταν εκτεθούν στο ηλιακό φως ή όταν θερμανθούν ή όταν έρθουν σε επαφή με μέταλλα.-Πολύ σημαντικό είναι να παίρνουμε την σωστή αναλογία ω-3 προς ω-6 λιπαρών οξέων , η οποία είναι 1:4.
Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ως ιδανική την αναλογία ω-3/ω-6 ίση προς 1:1,5
Έχει διαπιστωθεί ότι τα συμπληρώματα των ω-3 λιπαρών οξέων έχουν ευεργετική επίδραση στις ψυχικές διαταραχές , στις ημικρανίες , στο έκζεμα και στην ψωρίαση.
Βοηθούν ακόμη στην ανάπτυξη των οστών και επιβραδύνουν την οστεοπόρωση.

Δόσεις
Αν και δεν υπάρχει ημερήσια προτεινόμενη δόση γενικά αποδεκτή για τα απαραίτητα λιπαρά οξέα , ορισμένοι ειδικοί προτείνουν 3 γραμμάρια ω-3 λιπαρών οξέων την ημέρα.
Επειδή τα ω- λιπαρά οξέα κάνουν το αίμα πιο λεπτόρρευστο , οι υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν ακατάσχετη αιμορραγία κατά την εμμηνόρροια ή τραυματισμούς.
Για αυτό πρέπει να είμαστε  προσεκτικοί όταν παίρνουμε ταυτόχρονα ασπιρίνη ή άλλα  αντιπηκτικά φάρμακα
.
Πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.


Αλληλεπιδράσεις.
Για τον σχηματισμό των ω- λιπαρών οξέων είναι απαραίτητα τα στοιχεία μαγνήσιο , σελήνιο , ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α, Β6 , C και Ε.

Πηγές.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια , όπως η μουρούνα(περιέχει σημαντικές ποσότητες  ω λιπαρών οξέων και βιταμινών A και D) ,η ρέγγα ,οι σαρδέλες , το σκουμπρί , ο τόνος , ο σολομός και άλλα.
Υπάρχουν επίσης στα καρύδια , στη σόγια , στο σπανάκι και στους σπόρους της μουστάρδας.
Τα ω-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται στο λινέλαιο( που λαμβάνεται από το λιναρόσπορο με εκχύλιση η σύνθλιψη και θεωρείται άριστο συμπλήρωμα απαραιτήτων λιπαρών οξέων διότι περιέχει και τα δύο ω-3 και ω-6 και στην σωστή αναλογία. Επίσης περιέχει μαγνήσιο , κάλιο, ψευδάργυρο , βιταμίνες , πρωτεΐνες και λίγα κορεσμένα. Ο λιναρόσπορος έχει ευχάριστη γεύση καρυδιού ), στο ηλιέλαιο , στο αραβοσιτέλαιο, στο borage oil, υπό μορφή γ-λινολενικού οξέος(GLA) , από το οποίο παράγονται και οι «καλές» προσταγλανδίνες.
Η επεξεργασία που γίνεται στα βρώσιμα έλαια καταστρέφει μεγάλο μέρος των απαραίτητων λιπαρών οξέων.
Άλλα έλαια που προέρχονται από φυσικά προϊόντα είναι :

 - το έλαιο από κουκούτσια σταφυλιών( γιγαρτέλαιο), περιέχει μεγάλη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων και πολύ μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων, δεν περιέχει χοληστερίνη, ούτε νάτριο , κατεβάζει τα τριγλυκερίδια και ανεβάζει την καλή χοληστερίνη(HDL).

-το έλαιο perilla είναι προϊόν της εκχύλισης ενός φυτού της Ασίας , το οποίο ανήκει στην ίδια τάξη με τη μέντα. Το συστήνουν ως συμπλήρωμα για την ανακούφιση από το βήχα και από τα συμπτώματα της γρίπης.

Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις , ανακουφίζει από αλλεργικά συμπτώματα και από το άσθμα, κατεβάζει το ζάχαρο και καταπολεμά τις φλεγμονές.

-το primerose oli ή  evening prime rose oil  είναι έλαιο που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού primula , το οποίο φύεται σε πολλές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου.

Περιέχει γύρω στο 10% γ-λινολενικό οξύ (GLA) , ω-3 λιπαρό οξύ.
Προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση , ορισμένα καρδιακά νοσήματα και την σκλήρυνση κατά πλάκας. Ενεργεί και ως παυσίπονο.
Πολλές γυναίκες που παίρνουν συμπληρώματα prime rose oil , εμφανίζουν πιο ήπια τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις, διότι επιταχύνει την παραγωγή οιστρογόνων.
Τελευταία απεδείχθη χρήσιμο και στην ψωρίαση

Copyright 2009[ επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερα ]

Θράκης 138, 13231, Πετρούπολη - 210.57.44.997 (χάρτης)

ΙΑΘΕΙΗΝ - Εναλλακτική ιατρική, Ολιστική ιατρική
 
Εφαρμογές ΙΑΘΕΙΗΝ:

Νέα Σαμπάλλα Η Υλοποίηση του Παραδείσου στην Γη.Σεμινάριο Αυτογνωσίας με την Σαλωνίδου Αθηνά.

ASYRA PRO- ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

H ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΚΛΗΣΗ

Σεμινάρια ΜΕΡΚΑΜΠΑ-MER-KA-BA

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK!!!!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΘΕΙΗΝ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

H Δύναμη της Αγάπης...... Munay Ki!!!!!! Σεμινάριο Αυτογνωσίας, Μεταμόρφωσης και Ενδυνάμωσης- Με την Αθηνά Σαλωνίδου.

Οι 72 Άγγελοι της Καμπάλα και η Aura-Soma. Mike Booth.

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Ανανεώνοντας την ενέργεια

USUI REIKI -ΤO ΦΩΣ ΤΟΥ ΡΕΪΚΙ-Συνεδρίες-Σεμινάρια-Μυήσεις Α'-Β'-Γ' βαθμού Ρέϊκι-Ομάδες Αυτογνωσίας,Θετικού Οραματισμού και Διαλογισμού

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ -ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ!

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑNTAΠΟΚΡΙΣΗΣ-SPIRITUAL RESPONSE THERAPY-SRT-Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα πράγματα δεν φαίνεται να κινούνται για αυτούς πρός θετική κατεύθηνση.Αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι μπορεί να υπάρχουν πεποιθήσεις στον υποσυνείδητο νου που εμποδίζουν το ευρύτερο καλό τους.

ANGEL REIKI - AΓΓΕΛΙΚΟ ΡΕΙΚΙ ®

KARUNA REIKI ®-ΚΑΡΟΥΝΑ ΡΕΙΚΙ-ΤΟ ΡΕΙΚΙ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΝΙΑΣ!!!

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ,ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ, ΜΥΗΣΕΙΣ Α, Β, Γ βαθμού Ρέικι

ΑΝΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΧ

ΑURA SOMA - AΥΡΑ ΣΩΜΑ

ΑSHTANGA YOGA - ΓΙΟΓΚΑ