Διόρθωση προς το χειρότερο
Δυσοίωνα τα νέα στοιχεία για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών
Ο πάγος υποχωρεί, ειδικά στην Ανταρκτική Χερσόνησο
Ουάσινγκτον
Η επιβεβαίωση της υποψίας για εκτεταμένη απώλεια πάγου στην Ανταρκτική σημαίνει ότι η άνοδος της στάθμης των ωκεανών έως το τέλος του αιώνα θα είναι 2 με 9 φορές μεγαλύτερη από ό,τι προέβλεπε ο ΟΗΕ, δείχνει μια νέα, σημαντική έκθεση ειδικών. Οι νέες μετρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τήξη του πάγου στη Δυτική Ανταρκτική θα προσθέσει «δεκάδες εκατοστά» στην προβλεπόμενη άνοδο της στάθμης, καταλήγουν οι 100 ειδικοί της Επιστημονικής Επιτροπής Ανταρκτικής Έρευνας.Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η παγκόσμια θέρμανση επηρεάζει τη λευκή ήπειρο λιγότερο από ό,τι τον υπόλοιπο πλανήτη. Δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν όμως ότι η Ανταρκτική Χερσόνησος χάνει μάζα, ενώ ενδείξεις υποχώρησης καταγράφονται ακόμα και στην Ανατολική Ανταρκτική, που θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ανέπαφη από τη θέρμανση.Οι εξελίξεις είναι δυσοίωνες, δεδομένου ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ήδη προέβλεπε στην τελευταία έκθεσή της καταστροφική άνοδο της στάθμης κατά 18 έως 59 εκατοστά.Η ειρωνία είναι ότι η κατάσταση στην Ανταρκτική επιδεινώνεται λόγω της σταδιακής επίλυσης ενός άλλου μεγάλου περιβαλλοντικού προβλήματος, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.Η τρύπα του όζοντος πάνω από την ήπειρο περιορίζει μέχρι σήμερα την άνοδο της θερμοκρασίας, ωστόσο αναμένεται να έχει «επουλωθεί» πλήρως τα επόμενα 50-60 χρόνια, έπειτα από τη διεθνή συμφωνία για την κατάργηση των αερίων που καταστρέφουν το όζον.Η επούλωση της τρύπας θα προσθέσει ακόμα 3,0 βαθμούς Κελσίου στην άνοδο της θερμοκρασίας έως το 2100, προειδοποιεί η έκθεση των 550 σελίδων.
Οι συντάκτες επισημαίνουν ότι η σταδιακή απόψυξη δημιουργεί νέα οικοσυστήματα στα εδάφη Ανταρκτική, ωστόσο στις περισσότερες περιοχές της ξηράς και της γύρω θάλασσας η βιοποικιλότητα ήδη μειώνεται.Βαρκάδα στο Βόρειο Πόλο. Σε απέραντη θάλασσα θα μετατρέπεται η Αρκτική τα καλοκαίρια
Το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής στις 7 Σεπτεμβρίου ήταν μικρότερο από ό,τι στο παρελθόν
Λονδίνο
Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, η παγκόσμια θέρμανση θα αφήσει τον Αρκτικό Ωκεανό χωρίς καθόλου πάγο τους θερινούς μήνες -ο Βόρειος Πόλος θα είναι μόνο ένα νοητό σημείο σε μια απέραντη θάλασσα, επιβεβαιώνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Ο καθηγητής Φυσικής Ωκεανών Πίτερ Ουάνταμς συνέκρινε μετρήσεις του πάχους του πάγου τις οποίες συνέλεξε βρετανικό υποβρύχιο το 2007 με αντίστοιχες μετρήσεις που συγκέντρωσε φέτος ο Βρετανός εξερευνητής Πεν Χάντοου. Στη διάρκεια της άνοιξης η αποστολή του Χάντοου διένυσε απόσταση 450 χλμ πάνω στους πάγους της Θάλασσας Μποφόρ στην Αρκτική και διαπίστωσε με 6.000 μετρήσεις ότι το κάλυμα αποτελείται μόνο από φετινό πάγο και έχει μέσο πάχος μόλις 1,8 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι το κάλυμμα δεν είναι αρκετά παχύ για να διατηρηθεί και του χρόνου το καλοκαίρι.
«Τα δεδομένα υποστηρίζουν την ιδέα που αποδέχονται σήμερα οι επιστήμονες […] ότι η Αρκτική θα μένει χωρίς πάγο τα καλοκαίρια μέσα σε περίπου 20 χρόνια» προειδοποιεί ο Δρ Ουάνταμς σε ανακοίνωσή του. «Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης θα συμβεί εντός 10 ετών» επισημαίνει.
Η Αρκτική και η Ανταρκτική θεωρούνται τα «κλιματιστικά» του πλανήτη και οι μεταβολές στις τοπικές τους συνθήκες εκτιμάται ότι θα έχουν συνέπειες σε όλο τον πλανήτη. Το λιώσιμο του θερινού πάγου απειλεί να ξεκινήσει ένα νέο φαύλο κύκλο θέρμανσης: καθώς ο λευκός, ανακλαστικός πάγος συρρικνώνεται, όλο και περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία απορροφάται από τη σκούρα θάλασσα και επιτείνει την παγκόσμια θέρμανση.
Το μόνο καλό που θα μπορούσε να προκύψει από την εξαφάνιση του θερινού πάγου είναι ότι θα μπορούσε να αφήσει ανοιχτό για τα πλοία το λεγόμενο Βορειοδυτικό Πέρασμα που συνδέει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό.
Και καθώς οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν, το διεθνές ενδιαφέρον για το φυσικό και το αέριο που περιμένουν στον πυθμένα της έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται.
Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης θα μπορούσαν τουλάχιστον να συμβάλλουν στις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο για τη νέα διεθνή συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής.
Στους επόμενους αιώνες
«Μη αναστρέψιμη» η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 2 μέτρα, λένε επιστήμονες
Οι παγετώνες σε Γροιλανδία και Ανταρκτική στο επίκεντρο των επιστημονικών ερευνών για το κλίμα
Οξφόρδη
Πρακτικά μη αναστρέψιμη θεωρούν επιστήμονες την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης στους επόμενους αιώνες, ακόμη και αν μηδενιστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Γερμανοί επιστήμονες, συμμετέχοντας σε διεθνές συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζουν ότι η καλύτερη πιθανή εξέλιξη είναι να σταθεροποιηθεί ο ρυθμός της αύξησης μετά από σταθεροποίηση της θερμοκρασίας.
«Η ουσία του προβλήματος της στάθμης της θάλασσας είναι ότι από τη στιγμή που αρχίσει, η άνοδος είναι πρακτικά μη αναστρέψιμη» προειδοποιεί ο επιστήμονας στο Ινστιτούτο Πότσνταμ στη Γερμανία Στέφαν Ράμστορφ. «Δεν βλέπω το πώς θα μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτή την άνοδο, ακόμη και αν φθάσουμε σε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου» πρόσθεσε, λέγοντας ότι καλύτερη εξέλιξη είναι να ανέρχεται, μετά τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, με σταθερό ρυθμό «για τους επόμενους αιώνες» η στάθμη της θάλασσας, και να μην επιταχύνεται.
«Ακόμη κι αν περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, θα εξακολουθούμε να έχουμε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά δύο μέτρα τους επόμενους αιώνες, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει στην εξαφάνιση ορισμένων νησιωτικών χωρών» υποστήριξε. Η πλέον αισιόδοξη εκτίμησή του κάνει λόγο για άνοδο κατά ένα μέτρο της στάθμης αυτόν τον αιώνα στην περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου και κατά έως και πέντε μέτρα μέσα στα επόμενα τριακόσια χρόνια.
Επιστήμονες εκτιμούν ότι η τήξη των πάγων αποκτά κεκτημένη ταχύτητα, θερμαίνοντας την ατμόσφαιρα καθώς λιγότερη ποσότητα χιονιού αντανακλά λιγότερη θερμότητα.
«Ακόμη κι αν μειώσουμε τις εκπομπές σε όλον τον πλανήτη, από τη στιγμή που αυτό ξεκινήσει είναι μη αναστρέψιμο. Συμπεραίνω ότι μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου αυξάνει την πιθανότητα της μείωσης των φύλλων πάγου στη Γροιλανδία κατά 50% ή και περισσότερο» λέει ο Πίερ Φέλινγκα του πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν.
«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο κατά περίπου εφτά μέτρα της στάθμης της θάλασσας σε διάστημα 300 με 1.200 χρόνων» πρόσθεσε.
Παροδικό φαινόμενο;
Οι ομιλητές στο συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στήριξαν τις απόψεις τους λέγοντας ότι πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης ήταν κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου θερμότερος και η στάθμη της θάλασσας κατά είκοσι τρία με είκοσι πέντε μέτρα υψηλότερη. Ενώ, πριν από 122.000 χρόνια πριν ήταν κατά 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος και η στάθμη της θάλασσας κατά δέκα μέτρα υψηλότερη.
«Αυτό που παρατηρούμε σήμερα στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, μπορεί να είναι παροδικό φαινόμενο αλλά μπορεί να είναι και η απαρχή αυτού που συνέβαινε πριν από 122.000 χρόνια» είπε ο Π.Φέλινγκα.
Περί τα 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη ζουν σε πεδιάδες με συχνά εποχιακά πλημμυρικά φαινόμενα, τόνισε από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Νίκολς του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 0,6% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 5% του παγκόσμιου πλούτου, λόγω της ύπαρξης σε αυτές τις περιοχές αεροδρομίων και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Η προστασία των ακτών – το κόστος της οποίας οι ομιλητές τοποθέτησαν μεταξύ 50 δισ. δολαρίων ετησίως το 2020 και 215 δισ. δολαρίων ετησίως το 2100 – μπορεί να μειώσει σημαντικά την απώλεια γης και περιουσιακών στοιχείων, υποστήριξε ο Ρ.Νίκολς.