AΙΤΙΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗΣ, ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ, ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ….ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Γράφει ο ιατρός Dr.Γεωργιάδης Γεώργιος M.D.Ph.

 

Η ισορροπία του Γαστροεντερικού συστήματος.

 

Οι γαλακτοβάκιλοι του εντέρου , τα Προβιοτικά και η σημασία τους στην Υγεία του Οργανισμού.

 

Αιτίες καρκινογένεσης , αυτοάνοσων ασθενειώ , αλλεργιών ……

 

Η ΥΓΕΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ!!!

Εξ αιτίας της ζωτικής σπουδαιότητας των λειτουργιών της χλωρίδας του εντέρου στην διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού, προκύπτει  πως πολλές είναι οι αιτίες και οι παράγοντες οι παθολογικοί που οφείλονται στην αλλοίωση  της (χλωρίδα εντέρου)  όπως κακοσμία του στόματος, ηπατική εγκεφαλοπάθεια, νόσος του Κρό, ελκώδη κολίτιδα και καρκινογένεση του παχέως εντέρου. Το να διατηρείται σε ισορροπία το βακτηριδιακό οικοσύστημα του εντέρου σημαίνει, για πολλοστή φορά, επαρκή διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού.

 

Πόσες φορές θα έχετε αναρωτηθεί γιατί τόσα αέρια στην κοιλιά, πρηξίματα , τυμπανισμό , μετεωρισμό, δυσκοιλιότητα , διάρροια , συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν ίσως εδώ και πάρα πολύ καιρό χωρίς καμία διάγνωση και αιτία; Ήρθε η στιγμή να ενημερωθείτε και να μάθετε για την δραστηριότητα της βλεννογόνου του εντέρου και ιδιαίτερα για την χλωρίδα και τα προβιοτικά που τόσο έχετε ακούσει να μιλάνε και που κάθε μέρα διαφημίζονται στα γιαούρτια που βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ.

 

Mικροβιακά Οικοσυστήματα. (δέρμα ,κόλπος και έντερο)

 

Η καθηγήτρια Μaria Rita Gismondo ( έδρα της μικροβιολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μιλάνου) μας αναφέρει τα ακόλουθα για όσον αφορά την δισβίωση του εντέρου. « Πρέπει να κατανοήσουμε το πόσο σπουδαία είναι για τον οργανισμό τα μικροβιακά οικοσυστήματα του δέρματος , του κόλπου και του εντέρου τα οποία θεωρούνται σπουδαίες ασπίδες και ως εκ τούτου ισχυρές  άμυνες για τον οργανισμό κατά των μολύνσεων».

 

«Η βακτηριδιακή χλωρίδα του εντέρου , πράγματι ,παράγει διάφορα αντιβιοτικά φυσικά , βιταμίνες όπως η Κ και η Β12 καθώς επίσης παρεμβαίνει και επεμβαίνει στον μεταβολισμό των χολικών οξέων  και των στεροειδών ορμονών μερικών φαρμακολογικών ουσιών».

 

Ο καθηγητής Lucio Capurso ,της γαστρεντερολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Άγιος Φίλιππος της Ρώμης αναφέρει « Η σπουδαιότητα του εντέρου στην άμυνα του οργανισμού παγκοσμίως έχει αναγνωριστεί και θεωρείται ( το έντερο ) ως ο δεύτερος εγκέφαλος του ανθρώπου, ο βασικός παράγοντας και πρωταγωνιστής του ανοσοποιητικού συστήματος , σίγουρα το πιο σπουδαίο».

 

Η χλωρίδα του εντέρου αρχίζει να σχηματίζεται στο νεογέννητο όταν έρχεται σε επαφή με τα μικρόβια που προέρχονται από το γεννητικό και ουροποιητικό σύστημα της μητέρας . Οι μικροοργανισμοί αρχίζουν να εμφανίζονται στα κόπρανα από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής και είναι τόσο αερόβια όσο και αναερόβια: γαλακτοβάκιλοι και στρεπτόκοκκοι.

 

Άλλοι μικροοργανισμοί όπως bacteroidi και bifidobatteri αποικίζουν στο έντερο από τις πρώτες μέρες της ζωής. Από την γέννηση και μετά, η χλωρίδα του εντέρου αναπτύσσει ένα πολύπλοκο οικοσύστημα που αποτελείται από διάφορα είδη μικροοργανισμών τόσο αερόβια όσο και αναερόβια. Την μεγαλύτερη ποσότητα την έχουμε μέσα στα πρώτα 4 χρόνια και παραμένει η ίδια μέχρι και την εφηβεία.

 

Τα νεογέννητα που θηλάζουν στο στήθος της μητέρας παρουσιάζουν μια χλωρίδα που αποτελείται από το 85% από bifidobatteri και αρρωσταίνουν λιγότερο από ότι τα νεογέννητα που τρέφονται με τεχνητά γάλατα και τα οποία περιέχουν διάφορους μικροοργανισμούς.

 

Οι εντερικοί βάκιλοι και η ισορροπία του πεπτικού συστήματος.

 

Μια αξιοσέβαστη ποσότητα μικροοργανισμών ( πάνω από 400 διαφορετικά είδη  υπάρχουν) βρίσκεται στο γαστρικό( υπάρχουν 1000 βακτηρίδια ανά γραμμάριο),  και  εντερικό σύστημα και αποτελεί μέρος του ανθρώπινου οργανισμού. Για να εκτελέσει τις μεταβολικές του ικανότητες , το πεπτικό σύστημα και ειδικά το γαστρικό και εντερικό , έχει ανάγκη από την παρουσία όχι μόνο της καλής κατάστασης των ανατομικών οργάνων αλλά και από εκείνα τα βακτηρίδια που αποτελούν την χλωρίδα του εντέρου , που κατοικούν στην βλεννογόνο και  που διευκολύνουν και βοηθούν εις την μεταφορά , την απορρόφηση και την διέλευση των διαφόρων θρεπτικών ουσιών.

 

Η χλωρίδα του εντέρου αποτελείται από μια ποσότητα περίπου 10.000.000 ανά γραμμάριο στο λεπτό έντερο ενώ στο παχύ έντερο κυμαίνεται από 100.000.000 – 1000.000.000.000  μικροοργανισμών ανά γραμμάριο κοπράνων , αλλά αυτό το οποίον μας εκπλήσσει είναι ο αριθμός των οργανισμών που βρίσκονται και φιλοξενούνται στο έντερο και που είναι  ίσος προς τον αριθμό όλων των κυττάρων που αποτελούν τον ανθρώπινο οργανισμό και που κυμαίνεται στα 100 δις βακτηρίδια ανά τετραγωνικό εκατοστό του εντέρου.

 

Τα διάφορα είδη των εντερικών βακίλων.

 

Η χλωρίδα του εντέρου διαιρείται σε:
Σαπρόφυτα  που διευκολύνουν την πέψη
Παθογόνους οργανισμούς που εμποδίζουν τα μεταβολικά φαινόμενα και προκαλούν βλάβες.
Οι αερόβιοι μικροοργανισμοί έχουν ανάγκη από την παρουσία του οξυγόνου ενώ οι αναερόβιοι , όχι.

 

Υπό κανονικές συνθήκες η χλωρίδα αποτελείται αρχικά από βακτήρια bifidobatteri, κλοστρίδια, εντεροβακτηρίδια, εντερόκοκκοι, γαλακτο βάκιλοι, σταφυλόκοκκοι. Εξ αυτών τα βακτήρια  bifidobatteri  είναι οι πρωταρχικοί αναερόβιοι μικροοργανισμοί , ενώ η Εσχερίκια κόλι (Escherichia coli ) , oι εντερόκοκκοι , οι γαλακτο βάκιλοι είναι οι πρωταρχικοί αερόβιοι μικροοργανισμοί.

 

Στο έντερο εκτός από τα βακτηρίδια υπάρχουν και οι ιοί ( παρόλο που η παρουσία τους στα υγιή άτομα δεν έχει επαρκώς επαληθευθεί ) , οι μύκητες και ένας μεγάλος αριθμός πρωτόζωων. Η ποιότητα και η διευθέτηση  αυτών τον μικροοργανισμών είναι διαφορετική και αλλάζει από οργανισμό σε οργανισμό. Στο έντερο των υγιών ανθρώπων υπερισχύουν τα αναερόβια βακτηρίδια παρόλο που η κατανομή τους σχετίζεται τόσο με την ηλικία του ανθρώπου όσο με τις διατροφικές συνήθειες και με τις συνθήκες υγιεινής.

 

Οι συνθήκες επιβίωσης της εντερικής χλωρίδας. Η χλωρίδα παρουσιάζει και έχει  διάφορα χαρακτηριστικά στα διάφορα τμήματα του γαστρικού και εντερικού συστήματος . Η σύστασή της επηρεάζεται από διάφορες τοπικές συνθήκες . Οι πρωταρχικοί παράγοντες που επηρεάζουν τόσο τον ποιοτικό και ποσοτικό πληθυσμό των μικροβίων είναι:

 

1) η ποσότητα του οξυγόνου που ελαττώνεται προχωρώντας από το στομάχι έως το τελευταίο τμήμα του εντέρου.
2) το ph που από όξινο  γίνεται όλο και πιο αλκαλικό.
3) οι μηχανικοί παράγοντες όπως η περισταλτικότητα.

 

Η χλωρίδα του στομάχου
Στο στομάχι εξ αιτίας του όξινου ph  και της αρκετής ποσότητας οξυγόνου καθίσταται δύσκολη η επιβίωση και η ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών. Η γαστρική χλωρίδα ποσοτικά είναι ελλιπής και σε μερικές περιπτώσεις το περιεχόμενο του στομάχου είναι στείρο. Τα μικρόβια που υπάρχουν στο στομάχι είναι ως επί το πλείστον αερόβια. Τα αναερόβια είναι σπάνια και συχνά αποτελούν ένδειξη μιας παθολογικής κατάστασης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες υγείας είναι δυνατό να βρούμε Γαλακτο- βακίλους όξινους  και ζυμομύκητες.

 

Η χλωρίδα του εντέρου.  Ποσοτικά η χλωρίδα αυξάνει βαθμιαία περνώντας από το στομάχι προς το παχύ έντερο ενώ ποιοτικά τα αερόβια μικρόβια μειώνονται περνώντας από το γαστρικό περιβάλλον στο εντερικό. Στον μικροβιακό πληθυσμό  του τελευταίου τμήματος του εντέρου υπερισχύουν αναερόβιες συνθήκες. Στο έντερο , η χλωρίδα υπόκειται σε διάφορους μηχανισμούς ρύθμισης που την διατηρούν σταθερά σε ισορροπία. Αυτοί οι μηχανισμοί υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ των ίδιων μικροοργανισμών του αυτού είδους αλλά και ανάμεσα σε μικροοργανισμούς διαφόρων ειδών.

 

Καταρχάς η χλωρίδα δρα σαν ένας αυτό ρυθμιστικός μηχανισμός  ανάμεσα  τόσο των μικροβίων της ίδιας συνομοταξίας όσο και των μικροβίων διαφορετικής συνομοταξίας.

 

Αμυντικές ικανότητες και δράσεις της χλωρίδας.

 

Τα μικρόβια που ζουν στον πεπτικό σωλήνα είναι σε βαθμό να παράγουν αντιβακτηριδιακές ουσίες δύο τύπων  αυτές που  δρουν έναντι στα ίδια τα βακτηρίδια που τις παράγουν  και αυτές που δρουν σαν φυσικά αντιβιοτικά και που δρουν έναντι σε μικρόβια ή βακτηρίδια διαφορετικά από αυτά που τις παράγουν. Η χλωρίδα καθημερινά δέχεται επιθέσεις από παθολογικούς μικροοργανισμούς που φθάνουν από το εξωτερικό περιβάλλον. Αρχικά αυτά τα «εχθρικά μικρόβια» δεν καταφέρνουν να εκπληρώσουν την παθογόνο δράση τους εξ αιτίας του γεγονότος ότι βρίσκουν ένα περιβάλλον αντίξοο για όσον αφορά τον πολλαπλασιασμό τους και αυτό οφείλετε κυρίως στην μεγάλη παραγωγή ουσιών με αντιβακτηριδιακή και αντιμικροβιακή  δράση εκ μέρους των μικροοργανισμών  που συμβιώνουν στο έντερο. Το έντερο αποτελεί το μέρος δράσης της άμυνας του οργανισμού και επομένως είναι πολύ σπουδαίο για το αμυντικό μας σύστημα. Η δραστηριότητα του αμυντικού μας συστήματος τροποποιείται από τον τύπο της χλωρίδας που υπάρχει.

 

Το έντερο θεωρείται το πιο σπουδαίο Ανοσοποιητικό όργανο, περιέχοντας περίπου το 40% με 50% όλων των ανοσοποιητικών κυττάρων του ανθρωπίνου οργανισμού. Πρόσφατα απεδείχθει ότι , σε ποντικάκια που ήταν στερημένα της βακτηριαδιακής χλωρίδας του εντέρου ( germ free) , συγκριτικά με άλλα ζώα που είχαν φυσιολογική την χλωρίδα , εκτός από μορφολογικές αλλοιώσεις των εντερικών λάχνων και της βλεννογόνου παρουσίαζαν επίσης και μείωση του πάχους του μυϊκού τοιχώματος και επομένως της κινητικής δραστηριότητας. Απεδείχθει , επίσης , ότι η χορήγηση των γαλακτο βακίλων στα ζωάκια αυτά είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής αντισωμάτων συμπεριλαμβανομένης και της ανοσοσφαιρίνης ΙgA  καθώς επίσης και την απελευθέρωση κιτοκινών και ιντερλευκινών  ιδιαιτέρα δραστικές ουσίες για την άμυνα του οργανισμού.

 

Ο λεμφοκυτταρικός ιστός του εντέρου περιέχει επίσης όλα τα στοιχειώδη κύτταρα που είναι σε βαθμό να αντιμετωπίσουν μια πλήρη εισβολή του ανοσοποιητικού συστήματος εκ μέρους διαφόρων παθολογικών εισβολέων , όπως είναι:

 

-κύτταρα που εμπεριέχουν αντιγόνα.
-τα λεμφοκύτταρα Τ helper
-τα λεμφοκύτταρα Τ suppressor
-τα λεμφοκύτταρα Τ κυτταροτοξικά
-τα λεμφοκύτταρα Β που παράγουν απεκκριτικές ανοσοσφαιρίνες ΙgA που αποτελούν ένα είδος προστατευτικού καλλύματος της βλεννογόνου του εντέρου και που έχει αντισηπτική δράση και συνεισφαίρει στην ρύθμιση της απορρόφησης των αντιγόνων , των βακτηριδιακών τοξικών , των αλλεργιογόνων κ.άλλα.

 

H τροφική δράση της χλωρίδας.-Η παραγωγή ενζύμων.-Η κινητικότητα, η τροποποίηση του ph ή ισορροπία οξέων-βάσεων.

-Η τροφική δράση της χλωρίδας έχει τον  σκοπό:

-να ρυθμίσει τον μεταβολισμό  των ουσιών που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον διαμέσου της δραστηριότητας των ενζύμων.

-να διατηρήσει την μορφολογία και την φυσιολογική κινητικότητα του εντερικού συστήματος.

-ρυθμίζει τον όγκο και την σύσταση των αερίων του εντέρου.

-ρυθμίζει την σύσταση και τα χαρακτηριστικά των κοπράνων.

-αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των οξέων και των βάσεων εις το εσωτερικό του  εντέρου διαμέσου της ρύθμισης του ph.

-σύνθεση βιταμινών και ιδιαίτερα της βιταμίνης Κ και της βιταμίνης Β12.

-απορρόφηση των οξέων της χολής και των στεροειδών ορμονών.

-μεταβολισμό των φαρμάκων.

 

Τα πρωταρχικά συμπτώματα της δυσλειτουργίας του εντέρου.

 

Όταν η χλωρίδα του εντέρου αλλοιώνεται τότε μιλάμε για Δυσβίωση , ένα είδος διαταραχής της ισορροπίας του μικροβιακού οικοσυστήματος με μια υπεροχή των παθογόνων μικροοργανισμών.
Προκαλείται μια εκτεταμένη αλλοίωση που δημιουργεί κάποια  συμπτώματα   που αποτελούν τα πρώτα μυνήματα:

 

-πολλά αέρια με πρήξιμο και τυμπανισμό.
-σπαστική κολίτιδα.
-δυσκοιλιότητα εξ αιτίας της μεγάλης κατακράτησης υγρών που γίνεται.
-ελάττωση της απορρόφησης νερού με αποτέλεσμα διάρροια.

Αιτίες δυσβίωσης:

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ: μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και κρέατος , δίαιτες πτωχές σε ίνες , ελλιπή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών , παχυσαρκία , ελλιπή κατανάλωση προβιοτικών κ.άλλα.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ: αντιβιοτικά , κορτιζόνη , αντισυλληπτικά, καθαρτικά κ.άλλα.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ: ηπατοπάθειες , παθήσεις της χολής , παθήσεις του παγκρέατος , σοβαρές φλεγμονές και λοιμώξεις του εντέρου ( τύφος , αμοιβάδες , οξύουροι κ.άλλα) συρίγγια , παράσιτα , χειρουργικές επεμβάσεις , δηλητηριάσεις από βαριά μέταλλα όπως μόλυβδο , κάδμιο , υδράργυρο κ.άλλα.

ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ: συντηρητικά και χρωστικά των τροφών , ορμόνες  και  αντιβιοτικά στις τροφές , ραντίσματα κ.άλλα.

NΕΥΡΟΓΕΝΕΙΣ: ψυχολογικά  τραύματα , στρες  που δρουν δια μέσου ανοσολογικών και ενδοκρινολογικών μηχανισμών.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ: ατελή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος , αργή κινητικότητα του εντέρου , χαμηλή γαστρική οξύτητα.

 

Συνέπειες της δυσβίωσης:
Όταν το βιολογικό οικοσύστημα του εντέρου υφίσταται επί μακρύ χρονικό διάστημα  αλλοίωση της ισορροπίας του , έπονται σοβαρές τοπικές και γενικές βλάβες .
Μπορούμε επομένως να έχουμε:

 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΚΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ: χρόνια κολίτιδα , νόσος του Κρόν (Chron) , ελκώδη κολίτιδα , πολύποδες , εκκολπώματα , καρκίνο.
ΠΑΘΟΛΟΓΙΕΣ ΗΠΑΤΟΣ: ηπατική ανεπάρκεια , κίρρωση ήπατος , ηπατική υπέρταση.
ΠΑΘΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ: σακχαρώδη διαβήτη.
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ: αλλεργίες , δυσανεξία τροφών , ρευματισμοί.
ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ: κατάθλιψη , νευρικότητα , ατονία…..
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ: φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων , αιμορροΐδες , αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση….

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ:

 

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΏΝ ΟΡΓΑΝΩΝ.

 

Τα φαινόμενα αποσύνθεσης του παχέως εντέρου μπορούν να προκαλέσουν , εξ αιτίας της μεταβολικής υπερδραστηριότητας των βακτηριδίων του παχέως εντέρου, μια  έξαρση των ενζυματικών φαινόμενων που μετατρέπουν τα πρωτογενή χολικά οξέα σε δευτερογενή ,αυτά  δρουν σαν παράγοντες ανάπτυξης των όγκων του παχέως εντέρου.

 

Τα βακτηρίδια του εντέρου μπορούν επίσης να εμπλέξουν και τα όργανα του ουροποιητικού συστήματος και των γεννητικών οργάνων  προκαλώντας προστατίδα, κολπίτιδα ,τραχηλίτιδα , ουρολοιμώξεις και κυστίτιδα.

 

ΚΑΚΗ ΠΕΨΗ
Η εμφάνιση της δυσανεξίας τροφών και οι εντερικές αλλεργίες οφείλονται στην αυξανόμενη διείσδυση και απορρόφηση μακρομορίων με ανεπαρκή δραστηριότητα των εσωεπιθυλιακών  λεμφοκυττάρων Τ suppressor . Από την στιγμή την οποίαν θα δημιουργηθεί η τροφική δυσανεξία ,προκαλείται υπερφόρτωση του ηπατικού μεταβολισμού που έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει τις κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής στο εσωτερικό του εντέρου των παθογόνων οργανισμών όπως είναι ο Πρωτέας και τα Κλοστρίδια.

 

Ο σχηματισμός εκ μέρους του βακτηριδιακού μεταβολισμού τοξικών ουσιών όπως η φαινόλη ,η πτωμαΐνη, η αμμωνία η σκατόλη , η ινδόλη  και άλλες( μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί και απομονωθεί 22 εσωτοξικές ουσίες )  , καθώς επίσης και η διαδοχική απορρόφηση τους βλάπτει το συκώτι και το πάγκρεας με αποτέλεσμα να έχουμε κακή πέψη των τροφών και ανακύκλωση του φαινόμενου της δυσβίωσης.

 

Η ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ, Η ΚΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ.
Το ονομαζόμενο κλειστό κύκλωμα συκώτι – εγκέφαλος ( είδος άξονα ανάμεσα στο συκώτι και το κεντρικό  νευρικό σύστημα) αποτελεί αιτία αλλοιώσεων του νευροψυχικού τομέα. Η συνέπεια είναι  η κακή διάθεση , η χρόνια κόπωση και ο υπογαστρικός πόνος  χωρίς μια αιτία ξεκάθαρη.

 

Η ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΔΙΔΑ (CANDIDA).
Η αλλοίωση του μεταβολισμού των βιταμινών συμπεριλαμβανομένης και της βιοτίνης παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της χρόνιας Κάνδιδας. Στο 97% των ανθρώπων η Κάνδιδα( μύκητας) (Candida Albicans) βρίσκεται υπό μορφή σπόρων στο έντερο.

 

Λανθασμένη  διατροφή , φάρμακα , δυσβίωση και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλούν τον μετασχηματισμό του μύκητα από την σπορική  σε βλαστική  μορφή .Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό τοξικών μεταβολιτών , μεταξύ των οποίων και η φορμαλδεΰδη, που προκαλούν νευρικές και ψυχικές διαταραχές , τον αποικισμό της βλεννογόνου του εντέρου και των κοντινών βλεννογόνων του κόλπου , της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.
Ο μύκητας μπορεί επίσης να διαπεράσει και στην κυκλοφορία του αίματος.

 

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΒΙΩΣΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: η λήψη φαρμάκων , η διατροφή , κάπνισμα , περιβάλλον , τρόπος ζωής…..
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: αέρια, τυμπανισμός , μετεωρισμός , φουσκώματα, πρηξίματα, διάρροια, ουλίτιδα,γαστρίτιδα….

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ: αλλοιωμένες τρανσαμινάσεις ,άλφα αμυλάση , ανάλυση κοπράνων, ph των κοπράνων ( σε περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με μία κανονική  χλωρίδα του εντέρου το ph του παχέως εντέρου κυμαίνεται ανάμεσα στο 5.5 – 6.0 από την παιδική μέχρι και την ενήλικο ηλικία . Τιμές πάνω από 6.0 είναι είδη ύποπτα), ανίχνευση της ινδόλης στα ούρα ( στα ούρα κανονικά η ινδόλη βρίσκεται σε μία ποσότητα πολύ μικρή 4 – 20  mg / 24 h). Σε περίπτωση σοβαρής δυσβίωσης  στα ούρα μπορεί να παρουσιαστεί και η σκατόλη.

 

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ
ΒΙΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ : EAV GOLD

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΒΙΩΣΗΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ-ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΟΙ

 

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε σε ένα ασθενή με δυσβίωση εντέρου , είναι να διορθώσουμε την διατροφή του , συνοδευόμενη από την αποτοξίνωση . Απαραίτητο είναι επίσης η χορήγηση βιοθεραπευτικών ουσιών όπως τα προβιοτικά και οι γαλακτοβάκιλοι. Πρόκειται για ουσίες ή καλλίτερα μικροοργανισμούς ζωντανούς που αποτελούν την χλωρίδα του εντέρου και που προστατεύουν  και διευκολύνουν την πέψη.  Οι γαλακτοβάκιλοι διακρίνονται σε ακόλουθα είδη : γαλακτοβάκιλοι ( lactobacillus ) , γαλακτόκοκκοι ( lactococcus ) , στρεπτόκοκκοι ( streptococcus) ,(leuconostococcus), pediococcus.

 

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΩΝ
Ο άνθρωπος από πάντοτε βρισκόταν σε στενή σχέση με τα προβιοτικά. Ακόμη από τους αρχαίους πολιτισμούς ( Aσσύριοι , Aιγύπτιοι , Άραβες , Πέρσες, Ινδοί) ,έχουμε αναφορές πως χρησιμοποιούσαν τα προβιοτικά για θεραπευτικούς σκοπούς. Έγιναν γνωστά στην δύση στις αρχές του ’900 όταν ο Ρώσος μικροβιολόγος Metchnikoff , βραβείο Νόμπελ το 1908, διαπίστωσε ότι η μακροβιότητα στους βαλκανικούς λαούς οφειλόταν στην μεγάλη κατανάλωση των προβιοτικών : γιαούρτι , koymis, kefir και dahir. Σήμερα απεδείχθει , πλέον, πως τα προβιοτικά παίζουν σπουδαίο ρόλο στην καλή λειτουργία της πέψης και στην θεραπεία μιας ενδεχομένης δυσβίωσης εντέρου. Επομένως δικαιολογείται και προτείνεται τόσο στην θεραπεία όσο και στην παρασκευή συμπληρωματικών διατροφής  εμπλουτισμένα με προβιοτικά και γαλακτοβάκιλους.

 

Οι πρωταρχικοί γαλακτοβάκιλοι είναι:

 

LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS  είναι  αναμφιβόλως αυτός ο οποίος χρησιμοποιείται περισσότερο εξ αιτίας της προβιοτικής και θεραπευτικής του δράσης .Εξ αιτίας της εξειδικευμένης ανταγωνιστικής δράσης που έχει κατά ειδικών επιβλαβών παθογόνων οργανισμών , διατηρεί και συνησφαίρει στην ισορροπία του μικροβιακού εντερικού  οικοσυστήματος παράγοντας φυσικά αντιβιοτικά πολύ δραστικά εναντίον μικροβίων gram +( θετικά) και gram – (αρνητικά). Ιn vitro και δηλαδή σε πειράματα σε δοκιμαστικούς σωλήνες απεδείχθει πως έχει μεγάλη δράση έναντι της ψευδομονάδας (Pseudomonas aeruginosa – Pseudomonas fluorescens) , κατά του προτέα (Proteus vulgaris) , σεριάτια ( Serratia marcescens) και τον σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus). Η αντιβιοτική τους δράση οφείλεται σε δύο συγκεκριμένες ουσίες , η μία λέγεται οξυφιλίνη (acidofillina ) και η άλλη γαλακτοκιδίνη (lactocidina).

 

Eπίσης απομονώθηκε και ένα άλλο φυσικό αντιβιοτικό κατά της Εscherichia coli.

 

LACTOBACILLUS BULGARICUS παράγει τρεις φυσικές αντιβιοτικές ουσίες που απεδείχθησαν δραστικές κατά 15 διαφορετικών μικροβίων.

 

STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS από το οποίο απομονώθηκε μια ουσία με αντιβιοτική δράση , την νισήνη (nisina) , κατά του στρεπτόκοκκου( streptococchi) της ομάδας Α,Β,Ε,F,G,K,M,N , σταφυλόκοκκοι (staphylococchi) , μικρόκοκκοι (micrococchi) , πνευμονόκοκκοι (pneumococchi ) , νεϊσέρια (neisseria) , μερικά είδη βακίλων (bacillus) , κλοστρίδια( clostridium) , ακτινομύκητες (actinomyces) και erysipelotrix.

 

ΑΛΛΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΟΙ

 

Lactobacillus acidophilus

 

Bifidumbacterium bifidum

 

Bifidumbacterium longum

 

Bifidumbacterium infantis

 

Lactobacillus sporogenes

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ
Χρησιμεύουν στην καλή πέψη των τροφών , στην καλή αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών , ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού , ουσιώδη στην σύνθεση των βιταμινών της ομάδας Β και την Β12 , παράγουν βιταμίνη Κ , παράγουν το 10% των αμινοξέων που είναι διατηρούν αναλλοίωτα τα τοιχώματα του εντέρου και δεν επιτρέπουν στην διείσδυση των παθογόνων μικροοργανισμών. Μετατρέπουν μέρος των προϊόντων αποβολής σε αμινοξέα , συνθέτουν ουσιώδη λιπαρά οξέα ( βουτυρικό και οξικό οξύ ) , παράγουν λακτόζη ( ένζυμο ) , δεσμεύουν και αποβάλλουν τα βαριά  μέταλλα , αποτοξινώνουν τον οργανισμό , εξισορροπούν τα επίπεδα των λιπών και των ζαχάρων στο αίμα , διατηρούν την ορμονολογική ισορροπία εξαλείφοντας τις περίσσιες  τοξικές ορμόνες , προλαμβάνουν τον σχηματισμό πέτρας στην χολή , λαμβάνουν μέρος στην εξάλειψη της Σαλμονέλας κ.άλλα.

 

Είναι περισσότερο αποτελεσματικά εάν ακολουθούμε μια σωστή και εξισορροπημένη διατροφή , είναι σε βαθμό να παράγουν φυσικά αντιβιοτικά, εμποδίζουν τα οξέα της χολής να μετατραπούν σε καρκινικές ουσίες , προλαμβάνουν τις αλλεργίες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, εξαλείφουν την αποσύνθεση του εντέρου, διατηρούν και ελέγχουν το ph ,βοηθούν στην σύνθεση του σιδήρου και της βιταμίνης Β12 , διατηρούν καθαρό το έντερο, εξαλείφουν την κακοσμία του στόματος , τον τυμπανισμό , τον μετεωρισμό, τα δερματολογικά προβλήματα, τις βλάβες από τα αντιβιοτικά , βοηθούν στην εξάλειψη και απομάκρυνση των καρκινογόνων ουσιών , εμποδίζουν την καρκινογένεση ,μειώνουν την δράση των τοξινών , δια μέσου του φαινόμενου της φαγοκυττάρωσης εξαλείφουν τα καρκινικά κύτταρα , δραστηριοποιούν και ερεθίζουν τα κύτταρα φυσικούς δολοφόνους(Νatural Killer).

 

Όταν υπάρχει έλλειψη αυτών των ουσιών ( προβιοτικά) τότε έχουμε πρήξιμο , τυμπανισμό, μετεωρισμό , πολλά αέρια στην κοιλιά, τοξίνωση εντέρου , δυσκοιλιότητα, ελλιπή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών , ανάπτυξη μυκητίασης (Candida) , κακοσμία του στόματος όταν αυτή δεν οφείλεται σε προβλήματα των δοντιών , έλλειψη βιταμινών , έλκη , κόπωση , αφυδάτωση του δέρματος, δέρμα γερασμένο , μαλλιά χωρίς λάμψη και αδύνατα , ρυτίδες , εγκολπώματα , μυκητιάσεις στο έντερο , στον κόλπο , στα πνευμόνια , στο στόμα , στα δάχτυλα, στα νύχια  των χεριών και των ποδιών ,  δερματίτιδα ,εκζέματα , αλλεργίες , αρθρίτιδα , ρευματισμοί ,  ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών στα αντιβιοτικά.

 

ΟΙ ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΟΙ ( ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΦΙΛΙΚΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ)
Εξασφαλίζουν την κανονική λειτουργία του εντέρου , την καλή απορρόφηση των τροφών που εισάγουμε στον οργανισμό, εξαλείφουν τα παθογόνα μικρόβια. Έχουν την ικανότητα εξ αιτίας του σχήματός τους να προκαλούν ζύμωση των ζαχάρων παράγοντας το γαλακτικό οξύ. Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν έχουν ανάγκη της παρουσίας των βιταμινών της ομάδας Β , της γλυκόζης , των αμινοξέων , των λιπαρών οξέων , άλατα σιδήρου , άλατα μαγνησίου, και άλατα μαγγανίου.. Αναπτύσσονται σε περιβάλλον ελαφρώς όξινο ( ph 5,5-6,2) .Παράγουν βιταμίνες της ομάδας Β, νιαχίνη , φολικό οξύ, πυριδοξίνη.

 

Βρίσκονται στην στοματική κοιλότητα και στο έντερο ( στα βρέφη βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού από σταφυλόκοκκο(Staphilococco aureo) και την κλεσβιέλλα (Klesbiella) , λαμβάνουν μέρος, ενζυματικά ,στην πέψη των τροφών αυξάνοντας την βιοδιαθεσιμότητα  , μετατρέπουν τις πρωτεΐνες και τα λύπη σε μόρια και ουσίες πιο απλές και μετατρέπουν την λακτόζη σε γαλακτικό οξύ. Παράγουν L- γαλακτικό οξύ και οξικό οξύ που χαμηλώνουν το ph του περιβάλλοντος εις τρόπον τέτοιο ούτως ώστε να αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών. Συνθέτουν το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το διασπούν σε νερό και οξυγόνο , καθώς επίσης παράγουν βακτηριοκινόνες  ( μια πρωτεΐνη με αντιβιοτική δράση).

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΩΝ
Οι γαλακτοβάκιλοι εμποδίζουν τα εξής βακτήρια : Bacillus subtilis, cereus, Candida Albicans, Clostridium perfringens, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhosa, Shigella dissenteriae, Staphylococcusaureus, Streptococcus fecalis.  Προσκολλημένα ( προβιοτικά) στην βλεννογόνο του εντέρου, την προστατεύουν από τη επίθεση των παθογόνων  μικροοργανισμών και δραστηριοποιούν την άμυνα του οργανισμού.

 

ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΟΙ

Χρησιμεύουν σε όποιον έχει δύσκολη πέψη , σε όποιον έχει ανεπάρκεια ενζύμων , στα βρέφη , στην ανάρρωση μετά από ασθένεια και στους ηλικιωμένους , είναι χρήσιμοι επίσης σε αυτούς που παρουσιάζουν δυσανεξία στην λακτόζη.

 

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΟΥΣ  η ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΖΩΝΤΑΝΑ.

 

Το γιαούρτι , το ξινόγαλα, το κεφίρ είναι προϊόντα που περιέχουν αρκετή ποσότητα γαλακτοβάκιλων ζωντανών. Ένα υγιές έντερο θα έπρεπε να περιέχει 85% γαλακτοβάκιλους και 15% βακτηρίων που κατοικούν στο έντερο.

 

Πρέπει να προσέχουμε πάντα να μην υπερβάλουμε με την κατανάλωση των τυριών  κάθε μέρα διότι περιέχουν αλάτι και λίπη διότι βλάπτουν την υγεία σε υπερβολικές ποσότητες , πρέπει επίσης να προσέχουν αυτοί που παρουσιάζουν δυσανεξία στην λακτόζη , σε αυτή την περίπτωση χορηγούμε τα προβιοτικά υπό μορφή συμπληρωματικών διατροφής χωρίς λακτόζη.

 

Ο οξικός γαλακτοβάκιλος βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τις βλαβερές ουσίες.

 

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΟΥΣ;

 

Διότι με την διατροφή δεν καταφέρνουν να εγκατασταθούν και να πολλαπλασιαστούν σταθερώς , η χορήγηση των συμπληρωματικών  διατροφής βοηθάει εις το να καλυτερεύσουν τα συμπτώματα από δυσανεξία στην λακτόζη , βοηθάει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου , βοηθάει στην αποτοξίνωση και στην απομάκρυνση των βλαβερών και καρκινογόνων ουσιών.

 

ΟΞΙΚ(N)ΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΟΣ

Βρίσκεται στο γιαούρτι αλλά είναι πολύ καλλίτερος εάν λαμβάνεται στην καθαρά μορφή του. Βοηθάει στον σχηματισμό αυτών των βακίλων τα δημητριακά που δεν είναι επεξεργασμένα , η πηκτίνη , η βιταμίνη C  ,οι τροφές πλούσιες σε ίνες , το πίτουρο ( οι οξικοί γαλακτοβάκιλοι πεθαίνουν μετά από 5 ημέρες εάν δεν χορηγούμε σε επαρκή και συνεχή  ποσότητα γαλακτικό οξύ). Βοηθάει στην αποτοξίνωση , έχει αντιβακτηριδιακή δράση. Καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Λαμβάνεται νηστικοί το πρωί ή μια ώρα πριν τα γεύματα. Παράγει οξιφιλίνα που είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό.

 

Εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι τροφές που τρώμε την σήμερον ημέρα είναι πάρα πολύ πτωχές σε θρεπτικά συστατικά και επομένως και σε γαλακτοβάκιλους καλό θα ήταν να κάνουμε τακτική χρήση προβιοτικών , λαμβάνοντάς τα σαν συμπλήρωμα διατροφής.

 

Η παρουσία του προλαμβάνει παθήσεις του εντέρου , βοηθάει  στην δυσβίωση , καλυτερεύει την πέψη και την αφομοίωση των τροφών , προλαμβάνει τον τυμπανισμό , τον μετεωρισμό και την παραγωγή αερίων, καλυτερεύει τα προβλήματα της αφόδευσης ( δυσκοιλιότητα ) και προμηθεύει τον οργανισμό με ένα ειδικό ένζυμα την ΛΑΚΤΟΖΗ που χρησιμεύει στην πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων και των τυριών.

 

Είναι ουσιώδης για την αφομοίωση και την παραγωγή των βιταμινών και κυρίως της ομάδας Β. Έχει αντιβιοτική, αντιμικροβιακή , αντιβακτηριδιακή , αντιική και αντιμυκητησιακή δράσεις. Η αντιμικροβιακή του δράση οφείλεται στην παραγωγή του γαλακτικού οξύ , στο υπεροξείδιο του οξυγόνου στις αντιβιοτικές ουσίες που παράγει όπως η ΟΞΥΦΙΛΙΝΑ , ένα σπουδαίο αντιβιοτικό έναντι στην Escherichia coli, Proteusmirabilis , Clostridium, Salmonella , Shigella, Staphilococcus, ανταγωνίζεται την ανάπτυξη ου Staphilococcus aureus , Salmonella typhimurium, Clostridium perfrigens , ο συνδυασμός μαζί με τα γαλαζοπράσινα φύκια AFA κάνει καλό στον Έρπη.

 

Χαμηλώνει την χοληστερίνη . Προλαμβάνει και θεραπεύει την κολπίτιδα και τις ουρολοιμώξεις ( σε συνδυασμό με άλλα φυτοθεραπευτικά σκευάσματα) , βοηθάει στην ακμή και στις δερματικές μικροβιακές λοιμώξεις, στην τερηδόνα , και στις βλαβερές επιδράσεις των ακτινοβολιών.

 

Ο ΟΞΙΚ(N)ΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ

 

Από το στρες ,  από το πόσιμο νερό που περιέχει χλώριο και φθόριο , από μη σωστή διατροφή , από τα αντισυλληπτικά. Ο γαλακτοβάκιλος αυτός βρίσκεται επίσης και στην χλωρίδα του κόλπου.

 

BIFIDOBACTERIUM BIFIDUS

 

Παράγει γαλακτικό οξύ που χαμηλώνει το ph του εντέρου δημιουργώντας ένα εχθρικό περιβάλλον στην ανάπτυξη των παθογόνων μικροβίων. Τα Bifidus βρίσκονται στο παχύ έντερο ή στο κόλον ( ειδικά στα μωρά που θηλάζουν ακόμη).Μειώνονται σε αριθμό και σε ποσότητα με το πέρασμα της ηλικίας.

 

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ

Από το  στρες , την δυσκοιλιότητα , εμβόλια , περιβαντολογικές  αλλαγές,  λοιμώξεις, αντιβιοτικά , κακή διατροφή , έκθεση σε ακτινοβολίες , εξασθένηση του ανοσοποιητικού , κακή πέψη.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

Παράγουν οξικό οξύ και γαλακτικό οξύ που χαμηλώνοντας το ph και αυξάνοντας την οξύτητα στο έντερο, προστατεύουν το περιβάλλον από τα παθογόνα μικρόβια. Εμποδίζουν τα βακτήρια τα οποία αλλοιώνοντας τα νιτρώδη στοιχεία μπορούν να προκαλέσουν την δημιουργία καρκινογόνων ουσιών , διευκολύνουν την παραγωγή των βιταμινών και ειδικά της ομάδας Β, μαζί με τον οξικό γαλακτοβάκιλο βοηθούν στην οστεοπόρωση που οφείλεται στην δυσβίωση του εντέρου και στην χαμηλή έκκριση των οιστρογόνων. Σε συνδυασμό Οξικός Γαλακτοβάκιλος και Bifidus  βοηθούν σε παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα , την αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα , και σε ουρολοιμώξεις .

 

Χαμηλώνει την χοληστερίνη ,καθώς επίσης είναι πολύ σπουδαίο εις το ότι εμποδίζει το βακτήριο Yersinia που χτυπά τον θυρεοειδή αδένα με υπερπαραγωγή της θυρεοτρόπου ορμόνης και που μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσο νόσημα.

 


LACTOBACILLUS RHAMNOSUS

 

Παράγει γαλακτικό οξύ και διατηρεί την φυσιολογική οξύτητα του εντέρου.

 

FRUTTOLIGOSACCARIDI
ΦΡΟΥΚΤΟΛΙΣΑΚΧΑΡΙΔΙΑ

 

Πρόκειται για ίνες δυαλυτές στο νερό και βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά , είναι η βάση των προβιοτικών χρήσιμα στην Κάνδιδα και για όσους ακολουθούν μια διατροφή με χαμηλό περιεχόμενο σε ζυμομύκητες και ζάχαρη.

 

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

 

Τα προβιοτικά προέρχονται από τροφές μη πεπτικές και που ευνοούν την ανάπτυξη  εκείνων των μικροοργανισμών που είναι πολύ χρήσιμοι στο έντερο , όπως: φρουτολισακχαρίδια , υδατάνθρακες που προέρχονται από την φρουκτόζη  όπως η ινουλίνη ,  άμυλα  των φρούτων και των λαχανικών ( τέτοιες τροφές είναι τα δημητριακά, τα λαχανικά και οι μπανάνες), η σπιρουλίνα που χρησιμεύειε εις την ανάπτυξη των γαλακτοβακίλων. Η χορήγηση των προβιοτικών δεν παρουσιάζει καμία τοξικότητα εκτός από μια ελαφριά μεταβολική οξύτητα περιορισμένη σε κάποια είδη που παράγουν L- γαλακτικό οξύ.

 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ  ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ.

 

Τα προβιοτικά συνιστώνται μετά από αντιβιοτική θεραπεία , για την πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων , μετά από επεισόδια διάρροιας εξ αιτίας δηλητηριάσεως, σε περίπτωση κολίτιδας , σε περίπτωση δυσανεξίας στην λακτόζη , σε περιπτώσεις εξασθένησης και πτώσης του ανοσοποιητικού συστήματος ,σε περίπτωση κακής πέψης που συνοδεύεται από μετεωρισμό, σε περιπτώσεις σπαστικής κολίτιδας , σε τροφικές αλλεργίες κ.άλλα. Φαίνεται πως η λήψη Προβιοτικών είναι σε βαθμό να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέως εντέρου, του ορθού, του στήθους , ( πάντοτε σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή και σωστό τρόπο σκέψης ), μειώνουν την χοληστερίνη  και ενισχύουν την δραστηριότητα των μακρόφαγων , των κυττάρων NK (natural killer) φυσικών δολοφόνων  και της ιντερφερόνης.

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
Παρόλο που έχει αποδειχθεί πλέον πως η γεννετική προδιάθεση είναι η πρώτη αιτία στην γέννεση του καρκίνου του παχέως εντέρου και ειδικά του κόλον , σε μερικές περιπτώσεις οι υπεύθυνοι φαίνεται πως είναι η κακή διατροφή και ένας λανθασμένος τρόπος ζωής. Δεν είναι νέο το γεγονός ότι η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπαρών μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου και αντιθέτως η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών , ψάρι  και δημητριακά είναι σε βαθμό να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο. Από έρευνες απεδείχθει πως υπάρχει άμεση συσχέτιση  ανάμεσα στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και λανθασμένης διατροφής και ειδικά μιας αλλοιωμένης χλωρίδας του εντέρου , η οποία  (αλλοίωση της χλωρίδας ) μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων καθώς επίσης και την ανάπτυξη ουσιών που μπορούν να διευκολύνουν την μετάλλαξη μερικών κυττάρων σε καρκινικά. Από αναλύσεις κοπράνων που έγιναν σε υγιείς ανθρώπους που έτρωγαν μόνο λιπαρά και όχι φρούτα , λαχανικά, ίνες και δημητριακά παρουσίαζαν αύξηση των αζωτούχων ενώσεων που είναι γνωστές για την ανάπτυξη καρκίνου.

 

ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Επίσης και για  τις φλεγμονές του εντέρου , εκτός από τις δυνατές γεννετικές προδιαθέσεις , φαίνεται πως παίζει σπουδαίο ρόλο και η αλλοίωση της χλωρίδας του εντέρου. Ιδιαίτερα , πολλές περιπτώσεις με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Κρόν , φαίνεται πως εμπλέκεται και μια ανεπαρκή εντερική παραγωγή των ανοσοσφαιρινών IgA και IgG , των οποίων η μείωση τους εξαρτάται από την αλλοίωση της χλωρίδας του εντέρου. Επομένως , το έντερο δεν μπορεί να προστατευθεί από την επίθεση βλαβερών παραγόντων , μικρόβια, βακτηρίδια και ουσίες οι οποίες έχουν ξεφύγει από τον μηχανισμό της πέψης με αποτέλεσμα να υπεισέρχονται κάποιοι κυτταρικοί  αντιφλεγμονώδεις αυτόματοι μηχανισμοί   για να απομακρύνουν τον βλαβερό παράγοντα , αυτοί λοιπόν οι μηχανισμοί όταν διαρκούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν μια χρόνια φλεγμονή του εντέρου.

 

Για την πρόληψη αυτών και άλλων παθολογικών καταστάσεων  , η ιατρική και η επιστημονική  μελέτη και έρευνα ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τα προβιοτικά και πρεβιοτικά βακτηρίδια  δηλαδή  εκείνα τα βακτηρίδια που θεωρούνται χρήσιμα στην υγεία του ανθρώπου. Ιδιαίτερα, με τον όρο «προβιοτικά» ονομάζουμε  εκείνα τα βακτηρίδια που όταν λαμβάνονται με την τροφή , είναι σε βαθμό να φθάσουν ζωντανοί και δραστικοί στο έντερο χωρίς να καταστραφούν από τα υγρά της χολής και τα γαστρικά οξέα. Με τον όρο «πρεβιοτικά» ονομάζουμε εκείνες τις ουσίες που είναι σε βαθμό να προκαλέσουν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηριδίων που βρίσκονται στο έντερο. Ο συνδυασμός των προβιοτικών και των πρεβιοτικών  είναι γνωστός με το όνομα «συμβιωτικός συνδυασμός».

 

Ήδη αρκετές μελέτες και έρευνες σε ζώα, έδειξαν πως, με την προσθήκη στην διατροφή τους των προβιοτικών και πρεβιοτικών , μειωνόταν ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο.
Στον άνθρωπο , αντιθέτως, δεν υπάρχουν ακόμη  ενδείξεις αυτής της προστατευτικής δράσης , απεδείχθει όμως ότι τα προβιοτικά βακτηρίδια είναι σε βαθμό να εμποδίσουν την παραγωγή των προ -καρκινογόνων , των συν -καρκινογόνων και των καρκινογόνων ουσιών που είναι οι αιτίες ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου.

 

Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από ξένα συγγράματα και έρευνες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο στην συσχέτιση που υπάρχει  ανάμεσα στα προβιοτικά και στην καρκινογέννεση και όχι μόνο!!!

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ψάξετε στο ιντερνέτ: probiotics and cancer (yahoo.com/google.com)

 

by DR.LUISITO L.RUIZ
Doctor of Medicine, General Surgeon
Medical Director: Makati Doctors and Diagnostic Clinic
Consultant-Department of Surgery: Muntinlupa Medical Center,
Las Pinas Doctor’s Hospital, Manila Doctors Hospital

 

Our body is made up of around 75 trillion cells and through an orderly process called mitosis, new cells develop/live and die. Cancer cells are unresponsive to the normal sign to stop reproducing they multiply uncontrollably and eventually turn into tumor. Cancer is overtaking heart disease and the most frequent case of death are cancer of the lungs, breast, colon, prostate, leukemia, ovary, lymphoma.

 

Rudolf Virchon, in 1850, the father of cellular pathology identified that cancer is an alteration of natural tissues. Theodor Bovers, in 1902, recognized that cancer was due to abnormal DNA/chromosomes.
Ellerman and Bang, in 1908, identified the initiation of virus for carcinogenesis. Knudsen, in 1971, suggested the combination of inheritance and environment as the cause of cancer.  The common denominator in all theories of cancer is the alteration of the cell genetics by direct damage from radiation, chemicals and by bad bacteria or viral integration.

 

Cancer is an autonomous abnormal growth due to unresponsive to normal regular growth. Normal cells live and die while cancer cells usually don’t die; they are invasive and spread with no boundaries, evade immune mediated tumor killer cells, also recruit blood vessels to support growth called Angiogenesis and they travel to distant site metastasis by releasing cancer cells into the blood stream or lymphatic systems.
Although we don’t know exactly why some cells become cancerous, we do know that there are factors that contribute to the formation of cancers.

 

What will happen? …

If a mistake happens in the cell … sooner or later exposure to ultraviolet lights, chemicals from the environment or even the by-products of normal metabolism damages one of the genes in a cell. In most cases this does not lead to cancer.

….. if the mistakes add up, it becomes harder and harder for the cells to maintain normal growth, as genes that should be on get turned off and genes that should be off are turned on, like DNA – Repair Genes which make proteins that correct the errors that sometimes occur whenever a cell copies its DNA. If repair genes can’t do their job, genetic mistakes start to accumulate, tumor developed, these restrain cell growth and division. The absence or inactivation takes the brakes off cell multiplication, Growth Genes, if genes that regulate normal cell growth and division become stuck in the “on” position, growth continues unabated.

….. if the cells turn cancerous, free of normal restrains, the now malignant cells break all the rules. They divide uncontrollably, become less attached to their neighbors and invade the space occupied by normal cells.

….. if the tumor’s appetite grows, in a process called angiogenesis, malignant: cells secrete chemicals that attract and promote the formation of new blood vessels. With a steady supply of nutrients, the tumor can grow without limits.

….. if the cancer spreads, pieces of the tumor break off and, in a process called metastatis, migrate through the blood and lymphatic cells and colonize other parts of the body thus giving rise to distant tumors.

 

Target of Hope for Cancer

  1. Targets of Opportunity
  2. Cancer Prevention (weapons) – At this stage your best bet is to eat right, quit smoking and avoid sunburns. Take antioxidants like Vitamin E and “Probiotics” – the live lactic acid bacteria ie. Good Bacteria.
  3. Antigrowth (weapons), herceptin and glivec are among the first in a new generation of new drugs that aim to block the biological signals that promote cancer-cell growth.
    • Immune Booster – cancer cells somehow evade the immune system. Vaccines like gvax and virulizen are good white blood cells into attacking.
    • Microradiation – combining the specificity of a monoclonal antibody with the lethality of a radioactive isotope, bexxar targets cancerous lymphoma cells.
  4. Antiangionenesis (weapons). In clinical trials, nevastat, sexaxanib and other agents attack the tumor’s blood supply in an effort to choke off the flow of nutrients.
    • Surgery – early detection leads to less invasive operations and more cures.
    • Chemotherapy – though less toxic than before these poisons kill both healthy and cancerous cells
    • Radiation – even though radiation beams are localized, they still kill lots of healthy cells.

 

NEW HOPE FOR CANCER, Back to Basics!!

 

There are three cancer-fighting capabilities displayed by the friendly bacteria.

 

First, certain super strains of your friendly bacteria eliminate procarcinogenic substances before they can turn carcinogenic. Among these are the nitrites mentioned earlier. Before the substance can be converted into cancer-causing carcinogens in your intestinal tract, specific strains of L. acidophilus step in and neutralize them. Even better, the best of the friendly bacteria super strains have the ability to metabolize any procarcinogens that escape and convert them back into noncarcinogenic substances.

 

Second, beneficial bacteria are capable of altering certain enzymes (such as b-glucuronidase and nitro-reductase) that turn procarcinogens into carcinogenic agents. The “bad” bacteria that secrete these destructive enzymes include Clostridium and certain Bacteroides, among others Obviously, the more dangerous enzymes that are The present in your gastrointestinal tract, the greater your risk harboring cancer-causing substances. The ability of active super strains of L acidophilus bacteria to neutralize these harmful enzymes is one of their most important contributions to cancer prevention.

 

Third, the immune system’s workload is further complicated by the need to cleanse the body of the increasing number of extraneous pollutants and contaminants found in the environment and the food chain. Overloaded with work, the immune system needs all the help it can get from your friendly bacteria. How? When disease-causing aliens are able to permeate the intestinal walls and enter the bloodstream, the immune system must spring into action As long as strong colonies of friendly bacteria line the intestinal tract in full force, these harmful micro-organisms will not be able to get through, thus lightening the already heavy workload of the immune system.

 

Through scientific research, you have seen your friendly bacteria can reduce the threat of potential cancer-causing agents in your body and increase your body’s immune into inactive carcinogens. Some cancer risk factors are under your control, especially diet.

 

As you have seen, simply lowering the amount of fat and red meat you eat can measurably lower your risk of developing cancer. And the friendly bacteria have been shown to reduce levels of dangerous, carcinogen-forming enzymes in your gastrointestinal tract, as well as boost the function of your immune system. Supplementing your diet with probiotics, in addition to healthy dietary choices, is one way to help lower your risk of getting cancer.