ΔΥΣΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Από τον Ολιστικό γιατρό Γεωργιάδη Γεώργιο.

 

Πριν ξεκινήσουμε να αναλύσουμε την δυσβίωση ας ρίξουμε μια ματιά να δούμε τι είναι ΣΥΜΒΙΩΣΗ. ΣΥΜΒΙΩΣΗ ( απο το ρήμα ΣΥΜΒΙΩΝΩ) πάει να πει ΖΩ ΑΡΜΟΝΙΚΑ με κάποιον άλλον.

 

Πρόκειται για μια αλληλοεξαρτώμενη συνύπαρξη μεταξύ ενός οργανισμού και του περιβάλλοντος που φιλοξενεί τον οργανισμό. Μετά την γεννησή μας , στο έντερο υπα´ρχει μια μεγάλη ποσότητα (100.000.000) μικρο-οργανισμών που ονομάζονται σαπρόφυτα και που βρίσκονται σε μια τέλεια συμβίωση μαζί μας και με την υπόλοιπη χλωρίδα , βοηθώντας στην καλή λειτουργία του εντέρου . Τα σαπρόφυτα αυτά (400 είδη περίπου) βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ανοσοποιητικου συστήματος και δεν έχουν τη δυνατότητα υπέρμετρου πολλαπλασιασμού και εξάπλωσης για να προκαλέσουν νόσο.

 

Η χλωρίδα του εντέρου αποτελείται από ένα πελώριο αριθμό μικρο-οργαβισμών που κυμαίνεται από 100.000.000-100.000.000.000 ανά γραμμάριο κοπράνων , τα ονομαζόμενα ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ και τα οποία διακρίνονται σε δύο τύπους : τα Αναερόβια και δηλαδή εκείνα που ζούν και αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον χωρίς οξυγόνο (BIFIDOBATTERI), και , τα Αερόβια δηλαδή εκείνα που ζούν και αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον με οξυγόνο (CLOSTRIDI, ENTEROBATTERI, ENTEROCOCCHI, LACTOBACILLI, STAPHYLOCOCCO).

 

Στο έντερο , εκτός από τα βακτηρίδια , ζούν και ανπτύσονται πάντοτε υπό κανονικές και φυσιολογικές συνθήκες ΙΟΙ , ΜΥΚΗΤΕΣ , και ΠΡΩΤΟΖΩΑ ή ΠΑΡΑΣΙΤΑ. Στο έντερο , αυτή η χλωρίδα , βρίσκεται υπό τον έλεγχο διαφόρων μηχανισμών αυτορρύθμισης που την διατηρούν σε ισορροπία. Η βακτηριδιακή χλωρίδα του εντέρου εξασκεί ένα είδος αυτορρύθμισης τόσο ανάμεσα στους ίδιους τους οργανισμούς της ίδιας κατηγορίας όσο και ανάμεσα σε οργανισμούς άλλης συνομοταξίας.

 

Αποτελεί το πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα όλου του οργανισμού εξ αιτίας της παραγωγής αντιβακτηριδιακών ουσιών ” τα φυσικά αντιβιοτικά ” εκ μέρους των μικρο-οργανισμών που αποτελούν την ίδια την χλωρίδα του εντέρου. Επομένως μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει στην άμυνα του οργανισμού , το έντερο , εξ αιτίας αυτής της χλωρίδας ( οι Γαλακτοβάκιλλοι π.χ. αυξάνουν την παραγωγή διαφόρων αντισωμάτων καθώς επίσης και ουσιών όπως οι ιντερλευκίνες και κυτοκίνες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. Και όχι μόνο αυτό , η χλωρίδα του εντέρου , παίζει επίσης πολύ σπoυδαίο ρόλο στην πέψη των τροφών , τόσο ζωικής προέλευσης όσο και φυτικής , δια μέσου της ενζυματικής δράσης που έχει.

 

Επίσης διατηρούν την φυσιολογική μορφολογία και κινητικότητα όλου του πεπτικού συστήματος. Επηρεάζει την σύσταση και όγκο των αερίων του εντέρου καθώς επίσης και την σύσταση και όγκο των κοπράνων. Μερικοί από τους μικρο-οργανισμούς της χλωρίδας του εντέρου συνθέτουν και μερικούς τύπους βιταμινών όπως η βιταμίνη Κ και η βιταμίνη Β12. Βοηθούν στην απορρόφηση των χολικών οξέων και μερικών ορμονών όπως τα στεροειδή.

 

Όταν μιλάμε για “δυσβίωση” εννοούμε την αλλοίωση της ισορροπίας της βακτηριδιακής χλωρίδας του εντέρου. Μια κακή λειτουργία του εντέρου μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση της ισορροπίας της βακτηριδιακής χλωρίδας του εντέρου που έχει σαν αποτέλεσμα οι ίδιοι οι μικρο-οργανισμοί να γίνονται επιβλαβείς. Παράγουν υπερβολική αμμωνία που μπορεί να προκαλέσει τοξίνωση στο συκώτι κια στον εγκέφαλο. Παράγουν τις νιτριζαμίνες που προκαλούν τον καρκίνο στο στομάχι και το έντερο. Προκαλούν τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών που προέρχονται από τις χρωστικές ουσίες των τροφών ( αζωτούχες ουσίες ) ,τροποποιούν τον ορμονικό άξονα του σεξουαλικού συστήματος , με τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους , αύξηση της χοληστερίνης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

Η δυσβίωση , μπορεί ν απροκαλέσει τραύματα των τοιχωμάτων του εντέρου , επιτρέποντας έτσι το πέρασμα στο αίμα των τοξικών ουσιών με αποτέλεσμα να προκληθούν δυνατές δυσλειτουργίες στο νευροφυτικό σύστημα ( που είναι το αρχηγείο διαταγής ) καθώς επίσης και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μια ιδιαίτερη μορφή δυσβίωσης , είναι εκείνη που προκαλείται από τον μετασχηματισμό της Candida Albicans (μύκητας).

 

Επομένως είναι πάρα πολύ εύκολο να κατανοήσουμε πώς όλες αυτές οι βλάβες μεταδίδονται πάρα πολύ γρήγορα σε όλο τον οργανισμό μέχρι να καταστρέψει όλες τις λειτουργίες και όργανα , ενός ευαίσθητου οργανισμού. Όταν η δυσβίωση δεν αναγνωρισθεί , η θεραπεία των συμπτωμάτων και των παθολογιών που έχει προκαλέσει δεν λύνονται , με αποτέλεσμα να έχουμε να κάνουμε με υποτροπιάζουσες ασθένειες ή την εμφάνιση νέων παθολογιών μετά από την υποτιθέμενη “ίαση”.

 

Η ανεπαρκής ή ακόμη και η έλλειψη γνώσης αυτής της παθολογικής κατάστασης καθιστά ακόμη πιο εύκολη την δημιουργία της αρρώστιας. Το να δίνουμε δευτερεύουσα σημασία στην λειτουργικότητα του εντέρου είναι πολύ κα;κό και επικίνδυνο. Αντιθέτως , υπα´ρχει άμμεση συσχέτιση ανάμεσα στην δραστηριότητα των βακτηριδίων και της κινητικότητας του εντέρου. Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας , για παράδειγμα , τα κόπρανα γίνονται πολύ ξηρά , εξ αιτίας της ελλιπούς απορόφησης του νερού από το παχύ έντερο , με αποτέλεσμα να εξαφανιστού οι γαλακτοβάκιλλοι. Aιτίες και παράγοντες που προκαλούν την δυσβίωση εντέρου.

 

 

Στην προσπάθεια μας αυτή να ρίξουμε φως σε αυτό το σπουδαίο και επίκαιρο πρόβλημα καθώς επίσης  με την ελπίδα να καταφέρουμε να το μεταφέρουμε και να το καταστήσουμε όσο το δυνατό πιό κατανοητό σε όλους εσάς , θα προσπαθήσουμε τώρα να εστιάσουμε τις διάφορες αιτίες , που μπορούν να προκαλέσουν μα τέτοια ανισορροπία όχι ΜΟΝΟ ΤΟΠΙΚΗ ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ  ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ.

 

Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ΔΥΣΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ  είναι: ΣΤΡΕΣ και ΑΓΧΟΣ: ξέρουμε ότι το στρές και το άγχος , θέτουν το δικό τους λιθαράκι .Άς σκεφτούμε λίγο την κολίτιδα , τον μετεωρισμό , τον τυμπανισμό ….. Μην ξεχνάμε , επίσης , και τα διάφορα ψυχολογικά τραύματα , ανασφάλειες , φοβίες , συναισθηματικές φορτίσεις.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ : η συνηθισμένη διατροφή μας είναι συχνα πολύ επιβλαβής , όσον αφορά τόσο την ποιότητα της τροφής όσο και τον τρόπο με τον οποίον τρώμε

.

Γενικά , τρώμε πολύ με πολλές πρωτεΐνες και με λίγη ηρεμία ( δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αμυντικό μας σύστημα ενισχύεται και δυναμώνει όταν τρώμε λίγο και ελαφριά). Έπειτα , η διατροφή με λίγες ίνες και οι επεξεργασμένες τροφές (αλεύρι , αλάτι , ζάχαρη …) και τα αεριούχα ποτά , το στρές κ.ά. αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν όλους τους μηχανισμούς της πέψης.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ: όχι μόνο εκείνους των τροφίμων ( χρωστικές ουσίες , φυτοφάρμακα ,ορμόνες , αντιβιοτικά, μεταλλαγμένα ), καθώς επίσης και άλλους που προέρχονται από άλλες πηγές , όπως τα βαριά μέταλλα , οι ακτινοβολίες ,ηλεκτρομαγνητικά πεδία , ( κεραίες, tv, κινητά , στύλοι ΔΕΗ , ήχοι , αυτοκίνητα…).

 

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:οι μολυσματτικές ασθένειες και ιδιαίτερα του εντέρου που οφείλονται σε μολυσματικούς παράγοντες ( μικρόβια , ιοί , μύκητες και παράσιτα).

 

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: σαφώς τα αντιβιοτικά, τα κορτιζονούχα , τα αντισιληπτικά και τα καθαρτικά φάρμακα προκαλούν σοβαρές διαταραχές της χλωρίδας του εντέρου.

 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΚΗΣΗΣ: η χρόνια και ανεπαρκής άσκηση είναι ένας από τους παράγοντες δυσβίωσης που πρέπει να λάβουμε υπ’ ‘οψη μας. Χρειάζεται λίγη κίνηση και άσκηση , όχι βέβαια το να ανεβαίνουμε και να κατεβαίνουμε τις σκάλες ή οι δουλειές της νοικοκυράς , αλλά ο περίπατος στην ύπαιθρο και στον ανοικτό και καθαρό αέρα.

 

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΤΡΟΦΩΝ: η δυσανεξία ξεκινάει από το έντερο και εξ αιτίας αυτής της δυσανεξίας έχουμε αποδιοργάνωση της χλωρίδας του εντέρου.

 

ΕΜΒΟΛΙΑ: και αυτά αλλοιώνουν την  χλωρίδα του εντέρου. Για το τί προκαλούν τα εμβόλια και ποιός είναι ο κίνδυνος που κρύβουν θα αναφερθούμε εκτενέστατα σε ειδικό άρθρο ενημέρωσης πολύ σύντομα.

 

ΓΕΩΠΑΘΗΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ: διαταραχές του εδάφους και ηλεκτρομαγνητικά πεδία ( φρεάτια ή νερό που περνά κάτω από τα σπίτια , κεραίες , σταθμοί  ρεύματος….).

 

ΒΑΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ: όπως ο υδράργυρος , ο κασσίτερος , ο αργυρός , ο χαλκός , ο χρυσός , η πλατίνα που μπορούν να βρίσκονται στα σφραγίσματα των δοντιών , στις θήκες , στίς γέφυρες καθώς επίσης και τα κουζινικά σκεύη. Παθολογίες και συμπτώματα δυσβίωσης..

 

Διάγνωση της δυσβίωσης.

 

Αντιμετώπιση και θεραπεία της δυσβίωσης.

 

ASYRA PRO BIOSCANING AND BIOSINTONY