Έρευνες και Μελέτες για τα Άγρια Γαλαζοπράσινα Φύκια

Ανοσοποιητικό Σύστημα


Ήταν γεγονός ότι τα φύκια ενεργούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά δεν φαινόταν το πώς και το γιατί. Η έρευνα που έγινε ήταν σφαιρική. Πενήντα άνθρωποι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και σε περίοδο τριών μηνών έπαιρναν καθημερινά μια ποσότητα 1,5 γραμμαρίου AFA. Κατόπιν έγιναν εξετάσεις αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνης, χοληστερίνης, κορτιζόλης Τ3,Τ4.

 

Σε ότι αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα το πλάσμα πέρασε μέσα σε ένα κυτταρόμετρο(Facs Calibur) επιτρέποντας την συλλογή ξεχωριστά κάθε τύπο λεμφοκυττάρου και κάθε λεμφοκύτταρο εξετάστηκε για την δραστηριότητα του.

 

Η επίδραση των φυκιών AFA ήταν η κινητοποίηση και η μετακίνηση των λεμφοκυττάρων μέσα σε μερικές ώρες από την κατανάλωσή τους. Το πιό αξιοσημείωτο αποτέλεσμα ήταν η μετακίνηση των κυττάρων – φονιάδων έξω από το αίμα πρός τους ιστούς.

 

Τελικά, δύο ώρες μετά την κατανάλωση φυκιών, περίπου 40% των κυττάρων φονιάδων εγκατέλειψαν την κυκλοφορία τους στο αίμα. Αυτό οφείλεται σε ένα πολυσάκχαρο μοναδικό στα φύκια AFA που δραστηριοποιεί τη φαγοκυττάρωση των λευκών κυττάρων που είναι το βασικό στοιχείο της άμυνας του οργανισμού.Έτσι τα φύκια αποδεικνύονται ένα φυσικό προιόν ικανό να προετοιμάσει το σώμα για μιά γρήγορη ανάρρωση από μια μιασματική μόλυνση ή από την ανάπτυξη οιδήματος.

 

Φλόγωση

 

Πολλές μαρτυρίες που αφορούν στίς θετικές επιπτώσεις των φύκιων AFA στίς περιπτώσεις ρευματισμών, αρθρίτιδας, άσθματος και σε παρεμφερείς παθήσεις, έχουν εδώ και καιρό πιστοποιήσει ότι τα φύκια αυτά έχουν ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις.

 

Γύρω στα τέλη της δεκαετίας το ’90, μια σειρά ερευνών δημοσιεύτηκε παρουσιάζοντας την αντιφλεγμονώδη ιδιότητα και δράση της φυκο-κυανίνης, μια ουσία που συναντάται μόνο στα Γαλαζοπράσινα Φύκια AFA.

 

Πράγματι  προκααλώντας διάφορες μορφές φλόγωσης στα ποντίκια, η χορήγηση της φυκο-κυανίνης από το στόμα αποδείχθηκε ισχυρά αντιφλεγμονώδη.Έπρεπε στη συνέχεια να αποδειχθεί ότι ο μηχανισμός δράσης ήταν η απαγόρευση της κυκλο-οξυγενάσης-2(cox-2) που είναι ένα ένζυμο υπεύθυνο για τη φλεγμονή και οι ουσίες που σταματούν την cox-2 είναι πολύ γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, ιδίως στη θεραπεία της αρθρίτιδας.

 

Η σύγκριση της δράσης αυτής που βρίσκεται στη φυκο-κυανίνη και αποτρέπει την cox-2 με αυτές τις ιδιότητες που περιέχουν τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά , όπως Fecobix(Viox) και Celecobix(Celebrex) είναι ενδιαφέρουσα. Εκαί που τα φάρμακα αυτά δίνουν μια κλασσική ανταπόκριση του οργανισμού με την συνιστώμενη δόση και πλήρη αναχαίτηση της cox-2 με ισχυρή δόση, η φυκο-κυανίνη παρουσιάζει εντελώς διαφορετική εικόνα στην ανταπόκριση του οργανισμού.

 

Μέ ήπια δόση η φυκο-κυανίνη είναι πιό αποτελεσματική από ότι με ισχυρές δόσεις αναχαίτησης της cox-2.Aυτή η διαφορά έχει μεγάλη σημασία.Με δεδομένο το γεγονός ότι η διαδικασία της φλεγμονής σχετίζεται όλο και περισσότερο με μία σειρά προβλημάτων και παθήσεων, όπως με τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, είναι σημαντικό να έχουμε στο νού μας ότι μια ορθή διαδικασία για τη φλεγμονή, ευθήνεται για την καλή υγεία και την ισορροπία του οργανισμού.

 

Μετά από πολλές μελέτες και κλινικές έρευνες αποδείχθηκε ότι χρήση φαρμάκων( coxib) , ενέχει μεγάλο ρίσκο για την υγεία του ανθρώπου (οιδήματα,καρδιαγγειακές παθήσεις,εμφράγματα) προκειμένου να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά η φλόγωση.Προσφέρωντας  αντιφλεγμονώδη δράση πολύ σημαντική μποέί να έχουν και παρενέργειες επι´κίνδυνες.

 

Αντίθετα η φυκο-κυανίνη δεν δίνει πλήρη αναχαίτηση της cox-2 και επομένως οι παρενέργειές της είναι ανύπαρκτες., για αυτό και θεωρούνται μια φυσική θεραπεία αλλά αποτελεσματική για διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την φλόγωση.

 

Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι η φυκο-κυανίνη φαίνεται να σταματά και την δράση της λιπο-οξυγενάσης.Πράγματι έρευνες έδειξαν ότι η φυκο-κυανίνη εμποδίζει τη δημιουργία των δύο συστατικών ουσιών υπευθύνων για την φλεγμονή, την λευκοτριένηΒ4(LTB4) και την προσταγλαντίνηΕ2(PGE2). Η (LTB4) είναι αυτή που ευθύνεται για τη δημιουργία του άσθματος.Πολλά σπρέυ εισπνοών για το άσθμα είναι αυτά που σταματούν την LPB4. Έτσι εξηγείται το ικανοποιητικό αποτέλεσμα που έχουν σε πολλά παιδιά που πάσχουν από άσθμα.

 

Νευρικό Σύστημα

 

Από όλα τα πλεονεκτήματα των φυκιών AFA το πιό γνωστό είναι η αύξηση της συγκέντρωσης, η πνευματική ενέργεια και η αντικαταθλιπτική δράση τους. Μετά από έρευνες αποδείχτηθηκε ότι η χρήση των AFA,μπορεί σε μερικά λεπτά να βελτιώσει την επίδοση στα τέστ προσοχής, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

 

Αυτό που βηθά στην νευροκινητική ανάπτυξη στα φύκια AFA, είναι η συγκέντρωση της φαινυλεθαμίνης(PEA), συστατικό ενδογενές του εγκεφάλου, γνωστό στην νευρολογία, γνωστό και ως κύτταρο  του έρωτα ή της χαράς. Στην πραγματικότητα αυτό το συστατικό (PEA)αυξάνει την εισχώρηση της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, αναγκαίες ουσίες για την χαρά και την καλή ψυχική κατάσταση.Όταν κάποιος είναι ευτυχισμένος,ήρεμος, γεμάτος από ερωτικά συναισθήματα, τότε ο εγκέφαλος παράγει αυτήν την ουσία(PEA).

 

Δημοσιευμένες μελέτες στην διάρκεια του 1980 έδειξαν ότι ο άνθρωπος που δεν παράγει ο εγκέφαλός του αρκετ´´η ουσία (PEA) υποφέρει απο κατάθλιψη.Η κατανάλωση 10 mg PEA την ημέρα, μπορεί να αντιστρέψει την κλινική κατάθλιψη, ενώ 3-5 mg εξυψώνει την ψυχική διάθεση και αυξάνει τη συγκέντρωση.Τα φύκια AFA εμπεριέχουν το ελάχιστο 1-2 mg PEA/gr.

 

H κατανάλωση μερικών γραμμαρίων AFA δίνει ένα αίσθημα πνευματικής ενέργειας και προσφέρει θετικά αποτελέσματα στη διάθεση και στην άσχημη ψυχική κατάσταση.